tv film

The Lady in the Lake

Regie; Robert Montgomery: VS,1947. Met Audrey Totter, Robert Montgomery en Lloyd Nolan. België 1, 14.05-15.50 uur.

Deze verfilming van de roman van Raymond Chandler is vooral beroemd doordat het hele verhaal letterlijk vanuit het perspectief van detective Phillip Marlowe wordt getoond. Alle andere personages praten dus in de camera, en richten ook hun pistolen op de lens. Het is een truc die weliswaar gekunsteld aandoet, maar de gevatte dialogen en de curiositeitswaarde maken ’Lady in the Lake’ toch de moeite waard.

Notting Hill

Regie: Roger Michell; VS/Engeland, 1999. Met Julia Roberts, Hugh Grant, Rhys Ifans en Richard McCabe. RTL 4, 20.00-22.30 uur.

Notting Hill is de hippe multiculti-wijk in West-Londen die erg in trek is bij ’shoppers’ Madonna en Kate Moss en die een paar jaar geleden het toneel vormde voor een fijne ’romcom’ met Julia Roberts en Hugh Grant. Roberts speelt een beroemde Amerikaanse filmster en speelt dus eigenlijk zichzelf. Grant is de stuntelige, en daardoor erg charmante eigenaar van een slecht lopend reisboekenwinkeltje. Steenrijke actrice en berooide boekhandelaar lopen elkaar in Notting Hill tegen het lijf, om na de nodige hindernissen in elkaars armen te vallen.

Voor Grant, die een soortgelijke rol speelde in het iets leukere ’Four Weddings and a Funeral’ is ’Notting Hill’ een onbekommerde herhalingsoefening.

In This World

Regie: Michael Winterbottom; Engeland, 2002. Met Jamal Udin Torabi en Enayatullah. Canvas, 21.50-23.20 uur.

Twee jonge Afghanen besluiten vanuit de Pakistaanse stad Peshawar, nabij de Afghaanse grens, de grote vlucht te wagen. Engeland is het beloofde land, maar de route van Peshawar naar Londen, door onder meer Pakistan, Iran en Turkije, is levensgevaarlijk.

Regisseur Winterbottom kruipt met zijn camera door het stof, om alles wat er onderweg tijdens deze mensensmokkel gebeurt, vast te leggen, tegen een achtergrond van schitterende landschappen.

De film oogt zo documentair, dat je bijna zou vergeten dat er wel degelijk een scenarist (Toni Grisoni) in het spel is. ’In This World’ is op het Filmfestival van Berlijn bekroond met de Gouden Beer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden