tv film

Belinda van de Graaf

Billy Elliot

Regie: Stephen Daldry; Engeland, 2000. Met Jamie Bell en Julie Walters. RTL 8, 20.30-22.30 uur.

Tegen de achtergrond van de Britse mijnstakingen in 1983 ontdekt een 11-jarige mijnwerkerszoon zijn passie voor ballet. Het drama spitst zich toe op de klassieke strijd tussen de geschokte vader en de talentvolle zoon die koppig genoeg is om zijn dromen na te jagen.

Twister

Regie: Jan de Bont; VS, 1996. Met Helen Hunt en Bill Paxton. RTL 7, 20.30-22.45 uur.

Na zijn Hollywoodsucces ’Speed’ maakte Jan de Bont deze minder sterke actiefilm met Helen Hunt en Bill Paxton als meteorologen met een voorliefde voor tornado’s.

King Kong

Regie: John Guillermin; VS, 1976. Met Jeff Bridges, Charles Grodin en Jessica Lange. RTL 7, 22.45-01.30 uur.

Waardige opvolger van de King Kong-klassieker uit 1933 waarin de relatie tussen mens (Jessica Lange) en reuzenaap meer aandacht krijgt. Bekroond met een Oscar voor de Beste Special Effects.

Crazy

Regie: Heddy Honigmann; Nederland, 1999. Nederland 2, 22.50-00.30 uur.

Prachtige documentaire over de troostende werking van muziek in oorlogsgebied. Heddy Honigmann legt militairen vast die terugkeerden uit oorlogsgebieden als Bosnië, Rwanda, Cambodja, Libanon en Korea. Wat de mannen (en enkele vrouwen) vaak niet met woorden kunnen uitdrukken, wordt gevangen in een liedje. Zo breekt kolonel Patrick Cammaert bij het horen van ’Crazy’, het nummer van de popgroep Seal die beelden van de gruwelijke slachting in Sarajevo in een videoclip verwerkte. Voor marinier Niels Verheul is ’De figuranten’ van Stef Bos zijn Rwanda-lied geworden. En korporaal Peter Veeke is met Bosnië verbonden via Paul de Leeuw en Guns ’n Roses. Honigmanns ontroerende film was tien jaar geleden de grote publieksfavoriet van het documentaire festival IDFA. Eerder op de dag, om 15.20 uur, zendt de VPRO een tien minuten durend interview uit met Honigmann.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden