Tv film

*Shakespeare in love

Jann Ruyters

*Get Shorty

Regie: Barry Sonnenfeld; VS, 1995. Met John Travolta, Renee Russo. Veronica, 20.35-22.30 uur

Zedenkomedie vol snedige dialogen en aanstekelijke acteerkunst, naar een boek van Elmore Leonard, wiens boeken ook de inspiratiebron waren van 'Pulp Fiction'. John Travolta is de gangster Chili Palmer die zich thuis voelt in filmminnend Los Angeles. Het filmvak blijkt minstens zo uitdagend als het gangsterdom. Bij het vervolmaken van zijn filmplannen krijgt hij hulp van Renee Russo en de louche filmproducent Harry Zimm (Gene Hackman). Het vervolg, 'Be Cool' is in aantocht.

Amen

Regie: Costa-Gavras; Fr/Fld/Roem. 2002. Met Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz. België 2, 21.00-23.10 uur

'Amen', gebaseerd op het geruchtmakende toneelstuk 'Der Stellvertreter' (1963) van Rolf Hochhuth, draait om een bewustwordingsproces. De chemicus Kurt Gerstein (een reële figuur) ontdekt dat het Zyklon B dat hij ontwikkelt niet gebruikt wordt om drinkwater te ontsmetten. Een wetenschap die hem als christen en patriot wanhopig maakt. Hij besluit hulp te zoeken bij de katholieke kerk, maar vindt geen gehoor bij de paus. Rumoer rees er om het affiche van de film: een afbeelding die swastika en kruis in elkaar over laat lopen.

*The Big Lebowski

Regie: Joel Coen; VS, 1998. Met Jeff Bridges, John Goodman. Veronica, 22.30-00.45 uur

Luie Lebowski raakt betrokken bij de ontvoering van de vrouw van een rijkere naamgenoot. Inventieve en amusante film mist de visuele grandeur van het eerdere 'Barton Fink' en latere 'Fargo' maar steunt op humoristische types en vreemde dialogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden