tv film

Belinda van de Graaf

The Mothman Prophecies

Regie: Mark Pellington; VS, 2002. Met Richard Gere, Laura Linney en Will Patton. RTL 8, 20.30-22.50 uur.

Amerikaanse thriller met nogal veel bovennatuurlijks, zoals gigantische nachtvlinders met roodgloeiende ogen, voorspellende dromen en déjà vu-effecten. Richard Gere speelt in deze ‘X-Files’-achtige omgeving een reporter van de Washington Post voor wie de mysteries naar een dieper inzicht in het bestaan en wellicht naar contact met zijn overleden echtgenote leiden.

* Die bitteren Trünen der Petra von Kant

Regie: Rainer Werner Fassbinder: Duitsland, 1972. Met Margit Carstensen, Eva Mattes, Hanna Schygulla en Irm Herrmann. Duitsland 1, 00.35-02.35 uur.

Ter ere van Fassbinders 65ste geboortejaar, vanavond het schitterende melodrama rond mode-ontwerpster Petra von Kant (Margit Carstensen). Fassbinder toont haar in relatie tot andere vrouwen en concentreert zich op de dynamiek van de machtsverhoudingen. Zijn film wordt bevolkt door vrouwen, maar in feite betreft het machtsmisbruik alle soorten relaties. Het levert een schouwspel op waarin kunst en kitsch op onnavolgbare wijze worden verenigd. De toepasselijke liedjes zijn van The Platters: 'Smoke Gets in Your Eyes' en 'The Great Pretender'. Fassbinders vaste cameraman Michael Ballhaus en actrices Margit Carstensen en Eva Mattes werden bekroond met de Grote Duitse Filmprijzen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden