tv film

Belinda van de Graaf

Swimming Pool

Regie: François Ozon; Frankrijk/Engeland, 2003. Met Charlotte Rampling en Ludivine Sagnier. Nederland 2, 23.20-01.00 uur.

Charlotte Rampling speelt een Britse detectiveschrijfster met ’writer’s block’ die op aanraden van haar uitgever afreist naar diens vakantiehuis met zwembad in Zuid-Frankrijk. Daar dient zich prompt de tienerdochter van de uitgever aan, gespeeld door Ludivine Sagnier. Als een nimfje met Lolita-allure walst ze het leven van de schrijfster binnen. Omdat ze ook wat drama op zak heeft, kan zich een feestelijk krakkemikkig Agatha Christie-plotje ontwikkelen. ’Swimming Pool’ is François Ozons ode aan ’La Piscine’, de zomerse verzoeningsfilm van voormalige gelieven Romy Schneider en Alain Delon.

In This World

Regie: Michael Winterbottom; Engeland, 2002. Met Jamal Udin Torabi en Enayatullah. België 2, 23.50-01.20 uur.

Twee jonge Afghanen besluiten vanuit de Pakistaanse stad Peshawar, nabij de Afghaanse grens, de grote vlucht te wagen. Engeland is het beloofde land, maar de route van Peshawar naar Londen is levensgevaarlijk. Winterbottom kruipt met zijn camera door het stof, om alles wat er onderweg gebeurt, vast te leggen. De film oogt zo documentair, dat je bijna zou vergeten dat er wel degelijk een scenarist in het spel is.

l’Adversaire

Regie: Nicole Garcia; Frankrijk, 2002. Met Daniel Auteuil en Geraldine Pailhas. Nederland 2, 01.00-03.10 uur.

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Franse arts Jean-Claude Romand (mooi gespeeld door Daniel Auteuil), die achttien jaar tegen zijn vrouw en kinderen, ouders en vrienden loog over hoe hij zijn geld verdiende en zijn dagen doorbracht. Toen zijn verhaal ging wringen, vermoordde hij zijn vrouw en kinderen, zijn ouders en hun hond. Hij deed ook een mislukte zelfmoordpoging. Sinds 1993 zit Romand vast. Hij kreeg 20 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden