tv film

Belinda van de Graaf

Regie: Terry Gilliam: VS, 1995. Met Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stowe en Christopher Plummer. Net 5, 22.30-00.50 uur.

Visueel uitbundige sciencefictionfilm, geïnspireerd op Chris Markers korte film 'La Jeté' uit 1962. Bruce Willis speelt een gevangene die gedwongen wordt om vanuit een totalitair geleide toekomst terug te reizen naar onze tijd om de herkomst van een virus op te sporen dat een groot deel van de mensheid heeft uitgeroeid. Met Brad Pitt in een bijrol als psychopaat.

Hiroshima Mon Amour

Regie: Alain Resnais; Frankrijk, 1959. Met Emmanuelle Riva en Eiji Okada. Nederland 3, 23.50-01.20 uur.

In de beroemde openingsbeelden van 'Hiroshima Mon Amour' zien we twee verstrengelde lichamen. Een arm, een been, een deel van een rug. Ze behoren toe aan een Française en een Japanner. Zij (slechts aangeduid als 'elle') is in Hiroshima voor filmopnames en onderhoudt ondertussen een gepassioneerde affaire met een jonge, Japanse politicus ('lui'). Door die passie komen echter ook pijnlijke herinneringen aan haar jeugdige affaire met een Duitse soldaat bovendrijven. Het is een persoonlijk, weggestopt trauma dat de Française onder ogen moet zien en dat door regisseur Alain Resnais meesterlijk wordt gekoppeld aan het horrorverhaal van Hiroshima. Resnais' film, naar een scenario van de Franse schrijfster Marguerite Duras, biedt een adembenemende rondgang door de geschiedenis, de tijd en het geheugen. Een van de grote klassiekers van de 20ste eeuw.

Resources Humaines

Regie: Laurent Cantet; Frankrijk, 1999. Met Jalil Jespert en Jean-Claude Vallod. België 2, 00.05-01.50 uur.

De debuterende Franse regisseur Laurent Cantet werd in één klap beroemd met zijn voortreffelijke, nauwgezette studie naar het leven in en rondom een Normandische staalfabriek, waar de vader al dertig jaar gaatjes in stalen platen stanst, en waar de zoon als stagiair een tijdje in directiekringen mag verkeren. Behalve een voortreffelijk fabrieksdrama, zet Cantet ook een hartverscheurend vader-zoondrama neer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden