tv film

A Simple Plan

Regie: Sam Raimi; VS/FR/DLD/Japan/GB, 1998. Met Bill Paxton, Billy Bob Thornton. NET 5, 22.25-0.35 uur

Een vliegtuigwrak in een natuurreservaat in Minnesota met daarin een tas met 4 miljoen dollar. Dat netjes naar de politie brengen is veel gevraagd. Zeker van boer Hank (Paxton), zijn dommere broer Jacob (Thornton) en diens vriend. Alleen het houden en verbergen dat je het hebt blijkt moeilijk en vraagt om steeds meer onwettige daden. Regisseur Raimi laat de sneeuw het tempo vertragen en de geheimen bedekken en maakte een gepast karige thriller over eer en oneer tussen dieven.

Romance

Regie: Catherine Breillat; FR, 1999. Met Caroline Ducey. Ned 3, 23.55-1.35 uur

In 'Romance' borduurt regisseuse Breillat voort op haar oude thema's: macht en onmacht in liefde en seksualiteit, de strijd tussen autonomie en zelfverlies, tussen iemand zijn en iemand hebben.

Met deze thema's plaatst ze zich tussen de filmmakers van de jaren zeventig, de periode waarin Breillat met filmen begon en waarin er obsessief werd nagedacht over macht en onmacht, binnen en buiten de seksuele relatie.

Breillat beperkt zich in het trage, theoretische 'Romance' tot de sm-dynamiek. Begeerte corrumpeert, aldus de Française. Dat doet het ook in het geval van onderwijzeres Marie die zich in haar onderzoek naar haar seksualiteit passief overgeeft aan verschillende anonieme vrijers en een sadomasochistische relatie begint met een oude man.

Intimacy

Regie: Patrice Chéreau; GB/FR/DLD/SP 2000. Met Mark Rylance, Kerry Fox. Belgie 2, 0.05-2.00 uur

Een bijzondere, compromisloze Gouden Beer-winnaar. Fox en Rylance ontmoeten elkaar op woensdagmiddag. Ze spreken niet, ze vrijen alleen. Het gaat fout op het moment dat hij meer over haar wil weten, en vanaf dat moment wordt ook de film minder interessant. Niettemin boeiende studie van de relatie tussen man en vrouw. Waarin schuilt de intimiteit: in seksloos een huwelijk, in anonieme seks, geen van beide, of allebei?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden