tv film

Belinda van de Graaf

Murder by Numbers

Regie: Barbet Schroeder; VS, 2002. Met Michael Pitt, Sandra Bullock en Chris Penn. Net 5, 22.25-00.45 uur

Eigentijdse verfilming van de Leopold/Loeb-zaak die in de jaren twintig in Amerika veel stof deed opwaaien.

Het verhaal draait om twee rijkeluisjongens die zomaar een man vermoorden om te testen of ze de perfecte misdaad kunnen plegen.

Alfred Hitchcock baseerde zijn misdaadklassieker ’Rope’ (1948) op dezelfde zaak. In deze versie onderzoekt Sandra Bullock de moord op een vrouw, waarbij ze op de twee jongens stuit.

Death and the Maiden

Regie: Roman Polanski; VS, Engeland. Frankrijk, 1994. Met Sigourney Weaver en Ben Kingsley. België 1, 23.15-00.55 uur.

Verfilming van het veelbekroonde toneelstuk van de Chileense balling Ariel Dorfman, door Roman Polanski verpakt in een thriller over de psychologische driehoeksverhouding tussen een Zuid-Amerikaans echtpaar en een mogelijk voormalig lid van de militaire junta.

Plaats van handeling is een niet nader benoemd Zuid-Amerikaans land. In een afgelegen huis aan zee treffen we advocaat Gerardo (Stuart Wilson) en zijn vrouw Paulina (Sigourney Weaver) die op een dag bezoek krijgen van een vreemdeling (Ben Kingsley) die de vrouw uit een hels verleden meent te herkennen.

Polanski werkt momenteel in een Zwitserse cel aan de voltooiing van zijn nieuwste thriller, ’The Ghost’, die begin volgend jaar in Berlijn in première zou moeten gaan. De Poolse regisseur zit vast vanwege een dertig jaar oude zedenzaak. De VS hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Good Bye, Lenin!

Regie: Wolfgang Becker; Duitsland, 2003. Met Daniel Brühl. Nederland 2, 23.40-01.10 uur.

Een moeder in Oost-Berlijn ontwaakt na acht maanden uit een coma. De Muur is inmiddels gevallen. Om de verzwakte DDR-activiste niet te veel op te winden, bouwt haar zoon het voormalige Oost-Berlijn na in haar slaapkamer, met oude meubeltjes en geënsceneerde tv-journaals. In 2003 uitgeroepen tot Beste Europese Film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden