tv films zondag

MARIKEN Regie: Andre van Duren; Nederland/België, 2000. Met Laurien van den Broeck, Jan Decleir, Willeke van Ammelrooy, Kim van Kooten, Johanna ter Steege. VRT, 13.35-15.05 uur.

Belinda van de Graaf

Familiefilm naar het gelijknamige boek van Peter van Gestel uit 1997, over het middeleeuwse meisje Mariken, dat ooit te vondeling is gelegd en opgevoed is door een oude man. Mariken (indrukwekkend gespeeld door de jonge Vlaamse actrice Laurien van den Broeck) gaat nu op zoek naar haar moeder en beleeft onderweg tal van avonturen. Op het Cinekidfestival bekroond met de Publieksprijs.

SENSE AND SENSIBILITY Regie; Ang Lee; VS, 1995. Met Kate Winslet, Anna Thompson, Alan Rickman en Hugh Grant. Net 5, 20.30-23.05 uur.

Meeslepende Jane Austen-verfilming naar een bekroond script van hoofdrolspeelster Emma Thompson. Zij speelt de wat teruggetrokken Elinor, de oudste van de drie weinig fortuinlijke Dashwood-zusters die in het verstikkend formele milieu van de late 18de eeuw voorzichtig uitkijken naar huwelijkskandidaten. Met een prachtrol van Kate Winslet als het levenslustige zusje Marianne.

TRADING PLACES Regie: John Landis; VS, 1983. Met Dan Aykroyd, Eddie Murphy en Ralph Bellamy. Veronica, 20.30-22.45 uur.

Leuke klucht van 'Blues Brothers'-regisseur John Landis. De gebroeders Mortimer en Randolph Duke willen erom wedden dat een eenvoudige boef (Eddie Murphy) met het grootste gemak de plaats van een succesvol zakenman (Dan Aykroyd) binnen hun bedrijf kan innemen. Eddie Murphy is goed op dreef in zijn tweede filmrol.

SLIDING DOORS Regie: Peter Howitt; Engeland/VS, 1998. Met Gwyneth Paltrow, John Hannah, Douglas McFerran en Jeanne Tripplehorn. Nederland 1, 22.15-23.48 uur.

Romantische zedenkomedie in hartje Londen die evenals Kieslowski's 'Blind Chance' en Tykwers 'Lola Rennt' toeval en lotsbestemming aan de kaak stelt via twee mogelijke scenario's met Gwyneth Paltrow in de hoofdrol.

DRESSED TO KILL Regie: Brian De Palma; VS, 1980. Met Michael Caine en Angie Dickinson. BBC 1, 23.55-01.40 uur. Hitchcock-adept Brian De Palma begeeft zich met 'Dressed to Kill' op het terrein van Hitchcocks horrorklassieker 'Psycho' (1960). Een vrouw is na een buitenechtelijke escapade getuige van een moord en moet heel wat overhoop halen om zelf buiten schot te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden