Tv films zondag

GREYSTOKE: THE LEGEND OF TARZAN, LORD OF THE APES

Jann Ruyters

ONLY YOU

Regie: Norman Jewison; VS, 1994. Met Marisa Tomei, Robert Downey jr. Ned. 1, 21.00-23.50 uur.

Marisa Tomei speelt Faith die al verloofd is met saaie man maar die vanaf kind-zijn is blijven geloven in de voorspelling dat haar ware liefde Damon Bradley zou heten. Als ze op het punt staat te trouwen meldt deze Bradley zich per telefoon. Dat kan ze niet laten lopen en ze gaat naar hem op zoek, tot in Italië, wat mooie plaatjes van Venetië oplevert.

RUSSIAN ARK

Regie: Aleksandr Sokoerov; RUS/DLD 2002, Met Segei Dontsov. Ned. 3, 00.15-01.44 uur.

Een opname van negentig minuten in de Hermitage van Sint-Petersburg. Sokoerov wandelt met zijn cameraman Tilman door drie eeuwen Russische geschiedenis in één take. Heel mooi. Een Franse markies leidt ons rond en geeft commentaar op de personages die we aantreffen en de gebeurtenissen waar zij ons aan herinneren. Iedereen was onder de indruk van deze film als een wals, maar sommigen hadden wel kritiek op de nostalgische herinnering aan het tsaristische Rusland.

COURAGE UNDER FIRE

Regie: Edward Zwick; VS, 1996. Met Denzel Washington, Tom Hanks. BBC 1, 23.15-01.05 uur.

Eerste Hollywoodfilm over de Golfoorlog en een van de weinige oorlogsfilms waarin een vrouwelijke officier de centrale rol heeft. Scenarist Patrick Duncan verwijst naar de beroemde film 'Rashomon' (1950) met zijn scenario over het onderzoek dat een Amerikaanse luitenant (Denzel Washington) pleegt naar de toedracht van een helikoptercrash waarbij de vrouwelijke officier (Meg Ryan) het leven liet. Onderzoeksvraag is of de officier posthuum een lintje verdient. De luitenant ondervraagt drie betrokkenen die ieder een heel andere kijk hebben op de officier, waardoor Meg Ryan in de bijbehorende flashbacks ook drie zeer verschillende vrouwen te spelen krijgt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden