Tv films vandaag

THE GOLDEN CHILD

Jann Ruyters

Regie: Michael Ritchie; VS, 1986. Met Eddie Murphy, Charles Dance, Charlotte Lewis. Veronica, 20.35-22.20.

De altijd energieke Eddie Murphy is een freelance sociaal werker die gespecialiseerd is in het vinden van kwijtgeraakte kinderen. Hij wordt door wijze oosterlingen gezien als de uitverkorene die het 'Gouden Kind' zal vinden, dat op haar beurt is voortbestemd om een slechte wereld goed te maken. Een van de eerste pogingen om martial arts te integreren in een Hollywood-formule strandt in flauwekul over geheimzinnige grotten, magische dolken, een reisje naar Tibet, maar vooral in een gebrek aan werkelijk opwindende acrobatische oosterse vechtkunst.

LA REINE MARGOT

Regie: Patrick Chereau; FR, 1994. Met Isabelle Adjani, Jean-Hugues Anglade, Daniel Auteuil. België 2, 23.35-1.55 uur.

De intriges die leidden tot de Bartolomeusnacht in 1572 zijn imposant in beeld gebracht door Chereau, die een paar jaar terug een Gouden Beer won voor het tegengestelde, intieme 'Intimacy'. In 'La Reine Margot' huwt de roomskatholieke Marguerite de Valois (zus van de excentrieke Koning Charles IX en dochter van de intrigante Catharina de Medici) de hugenoot Henri de Navarra. Catharina de Medici hoopte dat het huwelijk katholieken en protestanten zou verenigen, maar dat doet het niet. Margot zelf raakt gevangen in een dodelijke val als zij ondertussen verliefd wordt op een andere hugenoot, gespeeld door Vincent Perez. Adjani, Anglade en Isli wonnen een Cesar voor hun acteerwerk.

THE SHELTERING SKY

Bernardo Bertolucci: GB, 1990. Met John Malkovich, Debra Winger, Campbell Scott. BBC 2 0.20-2.35 uur.

De schrijver zelf komt ook nog even in beeld. In de laatste scène, als Kit (Winger) na haar waanzin in de woestijn terugkeert in een cafe in Tanger. ,,Are you lost?'' vraagt hij. Ze knikt alleen maar. Het is een ontroerend einde aan een film die verder enigszins teleurstelt. Het Amerikaanse schrijversechtpaar dat zichzelf en elkaar verliest in de leegte van de Sahara vindt in Malkovich en vooral Winger passende vertolkers. Toch blijken de precieze taal en het psychologisch inzicht van Bowles een beter instrument om fascinatie, ontheemding en zelfverlies van westerlingen in een vreemde cultuur te raken dan de te gladde landschappen en gezichten van Bertolucci.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden