tv films vandaag

MAN TROUBLE Regie: Bob Rafelson; VS, 1992. Met Jack Nicholson, Ellen Barkin. RTL 5, 20.30-22.20 uur.

Nicholson speelt een waakhondentrainer die lijfwacht wordt van rijke, bedreigde operazangeres, en via haar zus stuit op gemene kidnappers en andersoortige maffiosi. Ellen Barkin is anders dan anders namelijk super-vrouwelijk. Nicholson is zijn gewone ontspannen zelf. Had leuk kunnen zijn maar omdat film niet weet of hij nu thriller, komedie of drama is wordt het dat niet. Regie in handen van Bob Rafelson die vele jaren eerder met Nicholson 'Five Easy Pieces' maakte.

THE PERFECT STORM Regie: Wolfgang Petersen; VS, 2000. Met George Clooney, Mark Wahlberg. NET 5, 20.30-22.55 uur. Verfilming van bestseller van Sebastian Junger over de laatste reis van de vissersboot Andrea Gail die in 1991 voor Massachusetts verdween op zee. George Clooney speelt de kapitein met stoppelbaard die niet voor de grote storm wil wijken. Veel machopraat, maar film is toch onverwacht authentiek in de tekening van het lot van gewone mannen die in gevaar zijn op het moment dat ze hun werk doen. Zeker als de kapitein dan aan het blunderen gaat. Verder drijft de film op speculatie van wat er zich aan boord zou hebben kunnen voorgedaan. Niet altijd even sterke dialogen maar wel indrukwekkende actie en een perfecte storm. Wolfgang Petersen vestigde zijn naam met 'Das Boot'. Aanstaand filmfestival in Cannes wordt van hem 'Troy' verwacht, een verfilming van de Illias van Homerus met Brad Pitt in de rol van Achilles.

THE 13TH WARRIOR Regie: John Mc Tiernan; VS, 1999. Met Antonio Banderas, Vladimir Kulich. Veronica, 22.00-23.50 uur. De uit Bagdad verbannen dichter Ibn Fahdlan (Banderas) botst in de woestijn niet alleen op Omar Shariff maar ook op een bende verdwaalde Noormannen. Deze Noormannen, die in het zuiden verblijven omdat het noorden geteisterd wordt door kannibalen (!), zien wel wat in de romantische poëet. De legende vertelt dat zij zich voor de overwinning moeten laten vergezellen door een niet-Noorse dertiende krijger en dus sleuren ze de Arabier mee. Gebaseerd op het boek 'Eaters of the Dead' van Michael Crichton. De levenswijsheden die je zoal opdoet in de strijd vliegen ons om de oren maar verhullen niet dat regisseur en producent het spoor bijster raakten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden