tv films vandaag

STAR TREK IV:

Jann Ruyters

THE VOYAGE HOME Regie: Leonard Nimoy; VS, 1986. Met William Shatner, Leonard Nimoy. Veronica, 20.30-22.40 uur Een van de meest geslaagde 'Star Trek'-films uit de serie, een die zich kan meten met de tv-serie. Kirk en de zijnen keren terug naar San Francisco in het heden, waar ze walvissen willen redden. Ze reizen door Californië en komen veel vreemde dingen tegen. Kirk verdwijnt in een stadsbus en Spock botst op een punk. Chekov gaat op zoek naar een 'nucleair' vat om genoeg water te kunnen herbergen om de walvissen weer mee naar de toekomst te nemen.

LETHAL WEAPON 4 Regie: Richard Donner: VS, 1998. Met Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci. SBS 6, 20.30-22.30 uur Mel Gibson bezie je toch met andere ogen sinds 'The Passion'. Zo ook bij zijn vierde optreden in 1998 als de hyperactieve witte helft van het zwart-witte politieduo. De zwarte helft wordt gespeeld door Danny Glover. Glovers dochter is zwanger, en Gibsons vriendin ook, maar Gibson tobt nog over zijn dode echtgenote. Ondertussen wordt er gejaagd op een Chinese smokkelaarsbende die Chinese immigranten de slavernij in stuurt. Een hevig straatgevecht tussen Gibson en martial arts-kunstenaar Jet Li vormt de climax.

SIMON BIRCH Regie: Ian Michael Smith; VS, 1998. Met Ian Michael Smith, Joseph Mazello, Ashley Judd. NET 5, 22.10-0.20 uur 'Simon Birch' was oorspronkelijk een verfilming van 'A Prayer for Owen Meany', maar dwaalde zo ver van de bron af dat auteur John Irving eiste dat de titel veranderd werd. Simon Birch is erg klein, misschien wel de kleinste jongen ooit geboren in het locale ziekenhuis van New Hampshire, maar hij gaat toch uit sporten (zwemmen, basketballen) en hij is er zelf van overtuigd dat God een bedoeling met hem had. Alleen: wát precies, moet nog blijken. Ondanks zelfverzekerde vertolking van Smith strandt het verhaal in suikerzoet siroopsausje.

WILD AT HEART Regie: David Lynch; VS, 1990. Met Nicholas cage, Laura Dern, Diane Ladd. ZDF, 22.15-0.15 uur Geen fijne film, meer een gewelddadige nachtmerrie, deze roadmovie van David Lynch waarin Sailor (Nicholas Cage) en Lula (Laura Dern) als overjarige Romeo en Julia over de snelwegen trekken in het warme zuiden van de VS. Derns dominante moeder (gespeeld door Derns echte moeder Diane Ladd) ziet het niet zo zitten met Sailor en laat op ze jagen. Sinister lynchiaans universum vol bloederig geweld, gewelddadige seksuele passie en enge freaks. Soms te 'vet', maar Cage doet wel weer heel goed Elvis na. Meeslepende soundtrack bovendien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden