tv films vandaag

Tweede film van voormalig cameraman Jan de Bont, na zijn grote succes 'Speed', is vooral spectaculair wegens in de wind voorbij vliegende koe. Bill Paxton en Helen Hunt spelen twee meteo rologen met een speciale voorliefde voor tornado's. Hun huwelijk is gestrand maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ze komen elkaar weer tegen in hun jacht op een hele erge tornado. Film rust vooral op het tonen van deze wervelwinden en hun rampzalige gevolgen, maar als je één wervelwind gezien hebt, ken je ze allemaal.

DANCER IN THE DARK

Regie: Lars von Trier: Den/DLD/Ned/GB/VS/FR/Zwe/Fin/IJs/Noor 2000. Met Catherine Deneuve, Björk. België 2, 21.00-23.20

In de met de Gouden Palm en de actriceprijs bekroonde 'Dancer in the Dark' hervormt Von Trier de musical naar moderne maatstaven. Net als in zijn eerdere melodrama 'Breaking the Waves' zet hij zwaar in: hoofdpersoon Selma (Björk) is een bijna blinde, alleenstaande moeder met een zoon die aan dezelfde oogziekte lijdt. Selma werkt in een machinefabriek om te sparen voor de operatie die haar zoon het zicht terug moet geven. Een noodlijdende buurman zorgt ervoor dat Selma valselijk van roofmoord beschuldigd wordt, waarna ze uiteindelijk de doodstraf krijgt omdat ze, opnieuw vanwege haar zoon, niet wil vertellen wat er echt is gebeurd. Tegen de tijd dat ze in de dodencel is beland helpt het haar noch ons om voor de zoveelste keer 'My Favorite Things' aan te heffen: Regendruppels op rozen! Warme wollen dekens! Schnitzels met noedels! Ondanks de zang- en acteerkunst van vrije geest Björk, de kunstige choreografie, en de verrassend warmbloedige Catherine Deneuve als Selma's beste vriendin, ga je van 'Dancer in the Dark' ernstig terug verlangen naar de enige echte Julie Andrews.

JACK AND SARAH

Regie: Tim Sullivan: GB/Fr, 1995. Met Richard E Grant, Samantha Mathis, Judi Dench. NET 5, 22.00-23.55 uur

Brit Grant verliest zijn vrouw bij de geboorte van hun kind en moet het zodoende zonder geliefde maar met baby, moeder, schoonmoeder en opgewekte Amerikaanse oppas stellen. Dat laatste helpt, maar brengt ook nieuwe verwikkelingen. Zij haalt bijvoorbeeld een zwerver in huis die zich ontpopt als een zeer voorkomende butler. Ongeloofwaardig, ware het niet dat de slons gespeeld wordt door de waardigste aller Britten: Sir Ian McKellen, nu ook in de bioscoop te zien als Gandalf in 'The Lord of the Rings'. Jann Ruyters

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden