Tv films vandaag

THE END OF THE AFFAIR

Jann Ruyters

In Jordans 'The End of the Affair' bieden de wazige, roodbruin getinte beelden een moderne variant op het mistige zwart-wit van de sombere klassiekers van de jaren 40: films als 'The Third Man' of 'Gilda' die net als deze film handelt over minnaars, echtgenoten en echtgenotes. Toch is Graham Greene's meest autobiografische roman niet zomaar zo'n donkere thriller over onwettige seksuele passie. De novelle, in 1955 verfilmd met Deborah Kerr, handelt over Greene's overspelige oorlogsrelatie met de Amerikaanse Catherine Walston en heeft een religieuze onderstroom. In Jordans verfilming komt  Greene's godswonder echter een beetje uit de lucht vallen. Wanneer je halverwege in de gaten krijgt dat het God is die de affaire tussen schrijver Maurice Bendrix (Ralph Fiennes) en ambtenaarsvrouw Sarah (een mooie, terughoudende Julianne Moore) in de weg staat, is dat nogal een verrassing. Niettemin dankzij de acteerkunst van Moore toch sfeervol.

A KILLER AMONG FRIENDS

Regie: Charles Robert Garner; VS, 1992. Met Patty Duke, Tiffani-Amber Thiessen. RTL 4, 20.30-22.20 uur

Verontrustend tv-drama over Jenny die op brute wijze vermoord wordt, wat even bruut is verfilmd. Moeder Jean neemt vervolgens Jenny's beste vriendin in huis. Dat had ze beter niet kunnen doen want deze Ellen blijkt meer van de zaak af te weten. Gebaseerd op ware feiten, zij het aangedikt.

SUMMER OF SAM

Regie: Spike Lee; VS, 1999. Met John Leguizamo, Adrien Brody, Mira Sorvino. RTL 5, 00.00-02.30 uur

1977. New York. The Bronx. Hittegolf. Stroomstoring. Seriemoordenaar. In 'Summer of Sam' doet Spike Lee zijn 'Do the Right Thing' (1989) nog eens dunnetjes over. Een psychopaat, zichzelf 'son of Sam' noemend, schiet gedurende de hete zomer van 1977 vrijende stelletjes overhoop in Brooklyn en The Bronx. De aanwezigheid van deze seriemoordenaar hitst de Newyorkse gemoederen, die in de tijd van disco, punk en seksorgieën toch al niet echt kalm waren, nog verder op. In Lee's verslag van deze historische zomer leven we mee met het wel en wee van een groep Italo-Amerikaanse jongeren die in de Bronx geboren en getogen zijn, gespeeld door onder meer oscar-winnares Mira Sorvino en de nu voor zijn rol in 'The Pianist' voor een oscar genomineerde Adrien Brody.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden