Tv films vandaag

'Home from the Hill' laat 'Texas a la Vincente Minelli' zien, dat wil zeggen: Dallas op zijn jaren vijftigs. (0.35 uur, ARD) * A NIGHT TO REMEMBER Regie: Roy Ward Baker; GB, 1958. Met Kenneth More, Ronald Allen. BBC 2, 14.30-16.30 uur De ramp met de Titanic volgens de bestseller van Walter Lord. Subtieler en genuanceerder dan James Cameron's recente kassucces, maar jammer genoeg zonder Leonardo diCaprio. De bemanning is in deze film niet verdeeld in helden en schurken maar het zijn zowel vertegenwoordigers van een onverdedigbaar systeem als individueel dappere mannen. Veel aandacht is er ook voor de rol van het schip 'The Californian'. Dicht in de buurt maar niet in staat te vatten wat er zich in de nabijheid afspeelde. En ook op deze Titanic speelt het orkest 'Nearer my God to thee' in het zicht van de ondergang.

NIGHTHAWKS

Regie: Bruce Malmuth; VS, 1981. Met Sylvester Stallone, Billy Dee Williams, Rutger Hauer. BBC 1, 00.35-02.15 uur

Rutger Hauer in zijn eerste Amerikaanse rol als gewetenloze terrorist. De eerste gewetenloze schurk in de reeksen van gewetenloze schurken waar Hauer beroemd mee zou worden. Hier is hij het in een ietwat onzinnige film. Hauer gijzelt VN-leden in een kabelbaan en wil ze alleen maar vrijlaten als alle terroristen in Europa ook worden vrijgelaten. Sylvester Stallone is een van de leden van de speciale commando-eenheid die op hem af wordt gestuurd. Gedoe tijdens de opnames zorgde ervoor dat regisseur Gary Nelson boos wegliep en Stallone het karwei afmaakte. Regisseur Bruce Malmuth is er voor het gemak bij verzonnen.

HOME FROM THE HILL

Regie: Vincente Minelli; VS, 1960. Met Robert Mitchum, Eleanor Parker. ARD 00.35-03.00 uur

'Texas a la Vincente Minelli', dat wil zeggen Dallas op zijn jaren vijftigs. Robert Mitchum als losbandig hoofd van Texaanse familie, Eleanor Parker (de barones uit The sound of music) als zijn frigide vrouw. Beiden zijn uit op een bondgenootschap met de zoon die ontdekt dat zijn beste vriend eigenlijk zijn halfbroer is. Die halfbroer trouwt vervolgens met de zwangere ex-vriendin van de zoon, terwijl de vader van de vriendin beweert dat Mitchum de vader is van het kind. Volgt U het nog? Hoofdrollen werden eerder geweigerd door Clark Gable en Bette Davis, niet terecht want het zijn mooie rollen. Naar roman van Wiliam Humrey.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden