Tv films vandaag

THE AVENGERS

Regie: Jeremiah S. Chechik; VS, 1998. Met Uma Thurman, Ralph Fiennes. Veronica, 20.30-22.05 uur

Uma Thurman is overtuigender als Emma Peels dubbelgangster, een robot, dan als Emma Peel zelf in deze film-remake van de populaire tv-serie uit de jaren '60. Artificieel en onbegrijpelijk. Leuk zijn wel de conferentie met mannen als teddy-beren, een trap die ontworpen lijkt door Escher en een kort optreden van Patrick MacKnee, de enige echte John Steed, al doet Ralph Fiennes, Brit in hart en ziel tenslotte, hem wel ietsje beter na dan Thurman Emma Peel nadoet. Film ontving 7 Razzies, ofwel bekroningen voor de slechtste film van het jaar.

FELICIA'S JOURNEY

Regie: Atom Egoyan; Can/GB, 1999. Met Bob Hoskins, Elaine Cassidy. België 2, 21.00-22.55 uur

Hoskins zet zeer overtuigend en onheilspellend een zachtmoedige psychopaat à la Hitchcocks beruchte Norman Bates neer in deze meer melancholieke dan duistere thriller naar een boek van Wiiliam Trevor. Hij maakt kennis met de wat verloren Ierse Felicia die naar het Engelse Birmingham is afgereisd om er op zoek te gaan naar een vriendje dat geen contact meer met haar heeft gezocht. Hoskins, oftewel Mr. Hilditch, biedt haar zijn huis als logeeradres.

MAD DOG AND GLORY

Regie: John McNaughton; VS, 1993. Met Robert de Niro, Bill Murray. Veronica, 22.35-00.20 uur

Agent Robert de Niro redt het leven van de koele gangster Bill Murray en hij houdt er een gangsterliefje in de vorm van Uma Thurman aan over. Zowel Murray als de Niro zijn in deze film op dreef. De eerste als de ontplofferige, gevaarlijke maar ook sentimentele gangster, de ander als de eenzelvige agent. Grootste charme van de film ligt echter in de kleine dingen zoals de Niro's grote liefde voor fotografie en voor de muziek van Louis Prima.

BREAKING THE WAVES

Regie: Lars von Trier; Den/Zwe/Fr/Ned/Nor, 1996. Met Emily Watson, Stellan Skarsgard, Karin Cartlidge. DLD 1, 00.05-02.35 uur

Omstreden melodrama met filmdebuut van de sindsdien nooit meer tot bedaren gekomen Watson als de niet heel snuggere Bess die haar hart heeft verpand aan een arbeider op het booreiland. Als die bij een ongeluk verlamd raakt komt zij op het idee dat zij haar lichaam moet aanbieden aan andere mannen teneinde hem weer levenslustig en aan het lopen te krijgen. Geniale vorm (cinemascope vanaf de schouder) gepaard aan aanstootgevende inhoud. Mooiste rol voor de inmiddels overleden Cartlidge als Bess' toegewijde beste vriendin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden