tv films vandaag

ANNE FRANK: THE WHOLE STORY Regie: Robert Dornhelm; VS/Tsjechië, 2001. Met Ben Kingsley, Brenda Blethyn, Hannah Taylor-Gordon en Tatjana Blacher. Net 5, 20.05-23.40 uur.

Belinda van de Graaf

SAVING PRIVATE RYAN Regie: Steven Spielberg; VS, 1998. Met Tom Hanks, Tom Sizemore en Matt Damon. RTL 5, 22.00-01.00 uur.

Via het oorlogskerkhof van Normandië keert Steven Spielberg in één lange flashback terug naar de geallieerde landing op 6 juni 1944 op Omaha Beach: D-Day. In de eerste, veelbesproken vijfentwintig minuten van de film, waarin de landing op zeer plastische wijze wordt verbeeld, weet Spielberg onder aanhoudend mitrailleuren mortiervuur de doodsangst van de soldaten en de waanzin van de oorlog voelbaar te maken. Het vervolg van de film (waarin alleen de Amerikaanse visie wordt geleverd) is aanmerkelijk sentimenteler. Zeven Amerikaanse soldaten krijgen, aangevoerd door kapitein Miller (Tom Hanks), de opdracht om achter de vijandelijke vuurlinies een zekere soldaat Ryan (Matt Damon) op te sporen. Er is het Amerikaanse leger alles aan gelegen om de soldaat veilig thuis te krijgen. Zijn moeder hoeft dan niet vier, maar 'slechts' drie zonen te begraven.

INSIGNIFICANCE Regie: Nicholas Roeg; Engeland, 1985. Met Theresa Russell, Michael Emil, Gary Busey en Tony Curtis. BBC 2, 00.50-02.40 uur.

'Don't Look Now'-regisseur Nicholas Roeg brengt vier beroemdheden uit de jaren vijftig samen in een Newyorkse hotelkamer. In de film worden ze nooit als zodanig aangeduid, maar het is duidelijk dat met De Professor, De Actrice, De Senator en De Sporter respectievelijk Albert Einstein, Marilyn Monroe, Joseph McCarthy en Joe DiMaggio worden uitgebeeld. Een heerlijke premisse voor een bijzondere hotelnacht waarin Einstein en Monroe samen aan de relativiteitstheorie werken, McCarthy zich ongerust maakt om 'de Russen' en DiMaggio zich geen raad weet met echtgenote Monroe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden