tv films vandaag

ARLINGTON ROAD

Jann Ruyters

GET SHORTY

Regie: Barry Sonnenfeld; VS, 1995. Met John Travolta, Rene Russo. SBS 6, 00.30-22.35 uur

Zedenkomedie vol snedige dialogen en aanstekelijke acteerkunst, naar boek van Elmore Leonard, wiens boeken ook de inspiratiebron waren bij 'Pulp Fiction'. John Travolta is gangster Chili Palmer die zich thuis blijkt te voelen in filmminnend LA. Het filmvak blijkt minstens zo uitdagend als het gangsterdom. Bij het vervolmaken van zijn filmplannen krijgt hij hulp van ex-scream queen Rene Russo en louche filmproducent Harry Zimm (Gene Hackman)

GROUND CONTROL

Regie: Richard Howard; VS, 1998. Met Kiefer Sutherland, Bruce McGill, Kelly Mc Gillis. NET 5, 22.45-00.35 uur

Kiefer Sutherland, inmiddels vooral beroemd als onaantastbaar FBI-agent Jack Bauer uit de tv-serie '24', speelt in deze vliegtuig-thriller een uitgeblust verkeersleider in verkeerstoren op het vliegveld in Phoenix. Het omhoog en weer naar beneden begeleiden van de vliegtuigen is hem in de loop der jaren gaan vervelen en privé zit het ook niet mee. Toch krijgt hij dienst in de kerstperiode. Ach, mogen toch al onze luchtverkeersleiders hun hele carrière energieke en alerte mensen blijven!

MARATHON MAN

Regie: John Schlesinger; VS, 1976. Met Dustin Hoffman, Laurence Olivier. BBC 1, 01.25-03.25 uur

Zie 'Marathon Man' en bestudeer het contrast tussen method-actor Dustin Hoffman en shakespear iaans acteur Laurence Olivier. Olivier observeerde met enig cynisme Hoffmans geploeter (onder andere lange marathons rondom Central Park) teneinde zich in de emoties van zijn personage in te leven. 'Je kunt toch ook doen alsof', aldus Olivier. Olivier slaagt er inderdaad zeer goed in een gezochte ex-SS'er neer te zetten die zijn tandartsdiploma gebruikt om zijn achtervolgers te martelen. Maar Hoffmans zeer realistische angstzweet helpt toch ook in het thriller-effect in deze inmiddels legendarische thriller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden