Tv films vandaag

LARA CROFT: TOMB RAIDER

COCKTAIL

Regie: Roger Donaldson, VS, 1988. Met Tom Cruise, Bryan Brown, Elisabeth Shue. Net 5, 21.05-23.00 uur

Eerste grote rol van Tom Cruise als opklimmende barman. Eerst gaat deze Brian naar een heao in New York om dan te besluiten dat de docenten daar hem niets te leren hebben. De waarheid schuilt op straat, achter de bar, in de wijn. Al gauw is Brian de populairste barman van de Upper East Side tot hij een lief meisje ontmoet en tot inkeer komt. Meisje wordt gespeeld door Elizabeth Shue, die veel huilt en snel zwanger is, maar gelukkig voor Brian ook rijk.

AU HASARD BALTHAZAR

Regie: Robert Bresson, FR, 1966. Met Paul Asselin, Walter Green, François Lafarge. TV 5, 22.25-0.00 uur

Levensloop van een ezel, die begint in pretpark voor kinderen, lastdier wordt bij boeren, daarna circusattractie, relikwieën bij processies moet torsen en ten slotte smokkelwaar over bergen sjouwt en door de douane gedood wordt. De ezel als slachtoffer en getuige van wrede en gevoelloze situaties. Sombere melodramatische reeks van scènes is door de Franse grootmeester Robert Bresson (1901-1999) ernstig bedoeld maar kan ook op de lachspieren gaan werken.

MOUCHETTE

Regie: Robert Bresson, Fr, 1967. Met Nadine Cortier, Jean-Claude Guilbert. TV 5, 00.50-02.10 uur

Van de veertien films die Robert Bresson maakte is dit een van de beroemdste en mooiste. Studie naar het ellendige bestaan van een boerenmeisje in de provincie in Frankrijk, culminerend in haar zelfmoord aan het slot. Veel geciteerde filmscène: buiten het zicht van de camera rolt Mouchette het water in.

Radicale eenvoud maakt van de sombere film eerder een buitengewoon spirituele dan een deprimerende vertelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden