tv films vandaag

THE MAN IN THE IRON MASK Regie: Randall Wallace; VS/Engeland, 1998. Met Leonardo DiCaprio, Gabriel Byrne, John Malkovich, Gérard Depardieu en Jeremy Irons. Net 5, 21.00-23.20 uur. Aardig spektakelstuk naar de historische roman van Alexandre Dumas. Musketiersleider D'Artagnan (Byrne) gaat er samen met musketiers Athos, Porthos en Aramis op uit om het mysterie van 'de man met het ijzeren masker' te ontrafelen. Het leukst zijn de optredens van Malkovich, Depardieu en Irons als de drie musketiers, de koninklijke gardisten van Lodewijk XIII die inmiddels aan het hof van Lodewijk XIV zijn aangeland. Grappig is ook de dubbelrol van Leonardo DiCaprio als de wrede en verwende Zonnekoning enerzijds en de geheimzinnige gemaskerde anderzijds.

NO MAN'S LAND Regie: Danis Tanovic; BosniëHerzegovina, Slovenië, Frankrijk, Italië, België, Engeland, Zwitserland, 2001. Met Brako Djuric, René Bitorajac, Katrin Cartlidge en SergeHenri Valcke. België 2, 23.1500.50 uur. Schitterende Balkan-komedie van de Bosnische debutant Danis Tanovic die er op wonderbaarlijke wijze in slaagt de absurditeiten van de oorlog in voormalig Joegoslavië vast te leggen. Tanovic, voor zijn scenario bekroond, richt zich op een Bosnische en Servische soldaat die samen, al bekvechtend, gevangenzitten in een loopgraaf, tussen de vuurlinies, in het zogeheten niemandsland uit de titel. Een derde Bosnische, dood gewaande soldaat blijkt bij ontwaken op een springmijn te liggen. Journalisten en blauwhelmen staan erbij en kijken ernaar.

BIRDY Regie: Alan Parker; VS, 1984. Met Nicolas Cage en Matthew Modine. Yorin, 23.40-01.55 uur.

Mooie verfilming van William Whartons allegorische TweedeWereldoorlogroman die voor de gelegenheid werd overgeheveld naar de Vietnam-oorlog. Met Matthew Modine in een fascinerende rol als hallucinerende Vietnamveteraan die de levenslange wens heeft een vogel te zijn.

SATIN ROUGE Regie: Raja Amari; Frankrijk/Tunesie, 2002. Met Hiam Abbass, Hend El Fahem en Maher Kamoun. Nederland 3, 23.50-01.25 uur.

De Tunesische regisseuse Raja Amari keerde na haar studie aan de Parijse filmschool terug naar Tunesië, om met 'Satin Rouge' haar overtuigende speelfilmdebuut te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden