tv films vandaag

Jaye Davidson in 'The Crying Game' (23.22 uur, Nederland 1).

I LOVE TROUBLE

Regie: Charles Shyer; VS, 1994. Met Nick Nolte, Julia Roberts en Robert Loggia. Net 5, 21.35-23.55 uur.

Komedie met Julia Roberts en Nick Nolte als een continu ruziënd, maar tegelijkertijd ook flirtend journalistenpaar in Chicago. Het was duidelijk de bedoeling een film te maken in de trant van Howard Hawks' bijtende romantische komedie 'His Girl Friday' (met Cary Grant en Rosalind Russell als het concurrende journalistenpaar), maar het tamme script van deze moderne variant biedt hoofdrolspelers Nick Nolte en Julia Roberts weinig soelaas.

THE CRYING GAME

Regie: Neil Jordan; Engeland, 1992. Met Stephen Rea, Miranda Richarson en Forest Whitaker. Nederland 1, 23.22-01.10 uur.

Indrukwekkend drama rond Ira-vrijwilliger Fergus (Stephen Rea), die de opdracht krijgt de gevangen genomen Britse soldaat Jody (Forest Whitaker) te bewaken. Jody weet echter te ontsnappen naar Londen, alwaar hij in contact komt met Fergus' mysterieuze geliefde Dil. Een film met een verrassende ontknoping! De film werd bekroond met een oscar voor het beste scenario.

TO KILL A MOCKING BIRD

Regie: Robert Mulligan; VS, 1962. Met Gregory Peck, Robert Duvall en Mary Badham. Net 5, 23.55-02.15 uur.

Klassiek rechtbankdrama, gebaseerd op de gelijknamige roman van Pulitzer Prize-winnaar Harper Lee, over het diepgewortelde racisme in het zuiden van de Verenigde Staten ten tijde van de depressiejaren. Gregory Peck speelt advocaat Atticus Finch, die de verdediging op zich neemt van een ten onrechte van verkrachting beschuldigde zwarte man (Brock Peters). Robert Duvall maakt een schitterend debuut als mysterieus zwijgende buurman Boo Radley. In 1963 bekroond met drie oscars: beste acteur (Gregory Peck), beste scenario en beste art direction.

OVER ROZEN

Regie: Remy van Heugten; Nederland, 2004. Met Narsingh Balwantsingh. Nederland 3, 00.00-00.23 uur.

In het Tros-programma 'Filmlab' vanavond de eindexamenfilm 'Over Rozen', waarmee de 27-jarige Remy van Heugten deze week afstudeerde aan de Filmacademie. De film volgt de gangen van een Indiase rozenverkoper in het Amsterdamse nachtleven. Nandi spiegelt zijn familie, thuis in India, voor dat hij het in Nederland helemaal heeft getroffen. 'Over Rozen' werd afgelopen dinsdag al bekroond met de Avro/Nassensteinprijs ter waarde van 10000 euro, door het jonge filmteam te besteden aan een nieuw filmproject.

Belinda van de Graaf

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden