tv film zondag

Moeder Dao, de schildpadgelijkende Regie: Vincent Monnikendam.

Jann Ruyters

Ned 3, 15.20-16.50 uur Compilatie van film van Monnikendam samengesteld uit archiefmateriaal van het Filmmuseum over koloniaal Nederlands Indië. Veel oproer gaf het beeld van het kleine Indische jongentje met sigaar bij vader op schoot. Onvergetelijk zijn ook de beelden van theepartijtjes en borrels van de kolonialen.

Lilja 4-ever

Regie: Lukas Moodysson. Met Oksana Akinsjina. België 2, 22.50-00.25 uur De 16-jarige Lilja wordt door haar moeder achtergelaten in de Russische wildernis. Geen geld, geen toekomst, niemand. Alleen een jonger maatje, net als zij een uitgestotene die in een afbraakpand slaapt en lijm snuift. Lilja laat zich uiteindelijk naar een mooier bestaan in Zweden lokken, om daar in de gedwongen prostitutie te belanden. Moeilijk voor te stellen dat dit Zweden hetzelfde Zweden is als dat van Moodysons eerdere ' Together' en ' Fucking Amal'. Dezelfde ongedwongen filmstijl, hetzelfde onbevangen acteren, maar nergens meer warmte.

Sleepless in Seattle

Regie: Nora Ephron; VS, 1993. Met Tom Hanks, Meg Ryan, Bill Pullman. Ned 1, 23.10-00.30 uur Meg Ryan speelt ene Annie Reed met raar haar die dreigt met de verkeerde man te trouwen. Maar dan hoort ze op de radio een jongetje praten over zijn arme vader, een weduwnaar die aan slapeloosheid lijdt. De man raakt een snaar en laat al mijmerend over zijn verloren vrouw honderden harten op hol slaan. Waaronder dat van Annie die het er dankzij kordate beste vriendin niet bij laat zitten en naar hem op zoek gaat.

Bad Timing

Regie: Nicolas Roeg; VS, 1980. Met Art Garfunkel, Theresa Russell, Harvey Keitel. Ned 3, 23.35-01.30 uur Harvey Keitel is onvergetelijk als de slimme, toegewijde politie-inspecteur die een Amerikaanse psychiater (Art Garfunkel) in Wenen ondervraagt over de zelfmoordpoging van een jonge vrouw (Theresa Russell). De inspecteur stuit op een destructieve passie van deze psychiater voor de Tsjechische. Schitterend, underground psychodrama met muziek van Tom Waits en Billie Holliday.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden