tv film zaterdag

The last emperor

Belinda van de Graaf

The Big Red One

Regie: Samuel Fuller: VS, 1980. Met Lee Marvin, Robert Carradine, Mark Hammill, Bobby Di Cicco en Kelly Ward. Veronica, 20.30-22.45 uur.

Monumentale oorlogsfilm waarin Samuel Fuller zijn eigen oorlogservaringen verwerkte. Fuller die tijdens de Tweede Wereldoorlog vier jaar in het Amerikaanse leger diende, werd onder meer gelegerd in Noord-Afrika en maakte de landing op Omaha Beach (Normandië) mee, beter bekend als D-Day. 'The Big Red One' is het episodische verhaal van vier soldaten, aangevoerd door sergeant Lee Marvin, die zich met behulp van veel zwarte humor door de oorlog slaan. De versie uit 1980 die vanavond op Veronica is te zien is de oude versie.

2001: A space odyssey

Regie: Stanley Kubrick; Engeland/VS, 1968. Met Keir Dullea, William Sylvester en Gary Lockwood. Veronica, 01.10-03.40 uur.

In de spectaculaire verfilming van een verhaal van sciencefiction-schrijver Arthur C. Clarke draait het om een hightech-computer (luisterend naar de naam HAL-9000) die de ruimtereis van twee astronauten aan boord van ruimteschip Discovery begint te saboteren. '2001: A Space Odyssey' is de visueel baanbrekende film van grootmeester Stanley Kubrick, met composities van Johann Strauss ('Die schöne blaue Donau') en Richard Strauss ('Also sprach Zarathustra') als muzikale hoogtepunten. Walsende ruimteschepen, dus, en een reis naar Jupiter die uitmondt in een psychedelische trip. Een onvervalste klassieker uit 1968 die van grote invloed was op het genre van de science fiction-film.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden