tv film zaterdag

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

Regie: Gore Verbinski; VS, 2006. Met Johnny Depp. SBS 6, 20.30-23.00 uur.

Deze film laat zich niet navertellen. Het zijn dezelfde karakters als in de eerste ’Pirates’, dat scheelt. Johnny Depp is Captain Jack Sparrow, inclusief zeebenen en grimassen, Orlando Bloom is heldhaftige Will Turner en Keira Knightley is hooghartige Elizabeth Swann. Het drietal verkeert meteen al in de problemen die we ons uit die eerste film niet meer herinneren en dat wordt er de volgende tweeënhalf uur niet beter op.

5 x 2

Regie: François Ozon; Frankrijk, 2004. Met Valeria Bruni Tedeschi en Stéphane Freiss. Canvas, 23.40-01.10 uur.

’5 x 2’ vertelt het verhaal van een huwelijk dat gestrand is, en François Ozon brengt dat verhaal terug tot 5 episodes met 2 mensen. We zijn getuige van ontmoeting, bruiloft, geboorte, visite en scheiding, maar dan niet in die klassieke volgorde. Ozon begint bij het einde - de scheiding - en werkt terug naar het begin - de ontmoeting. Hoewel Ozon zijn inspiratie naar eigen zeggen bij een vroege televisiefilm van Jane Campion (’Two Friends’, 1986) haalde, herinnert het procédé onwillekeurig aan ’Irréversible’, waarin Gaspar Noé in 2002 eenzelfde omgekeerde tocht aflegde: van epiloog naar proloog, van nachtmerrie naar droom, van hel naar paradijs.

Good Bye, Lenin!

Regie: Wolfgang Becker; Duitsland, 2003. Met Daniel Brühl. BBC 2, 00.50-02.45 uur.

Een moeder in Oost-Berlijn ontwaakt na acht maanden uit een coma. De Muur is inmiddels gevallen. Om de verzwakte DDR-activiste niet te veel op te winden, bouwt haar zoon het voormalige Oost-Berlijn na in haar slaapkamer, met oude behangetjes en meubeltjes en geënsceneerde tv-journaals. Een liefdevolle leugen, waarin de zoon totaal verstrikt raakt. Regisseur Wolfgang Becker staat stil bij een leefwereld die in ijltempo is verdwenen. In 2003 uitgeroepen tot Beste Europese Film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden