tv film zaterdag

The Remains of the Day

Regie: James Ivory; VS, 1993. Met Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Hugh Grant en Christopher Reeve. RTL 4, 12.15-14.50 uur.

Fijn kostuumdrama, gesitueerd in het Engeland van de jaren dertig en gebaseerd op de roman van de Japanse schrijver Kazuo Ishiguro, met Anthony Hopkins in de mooie rol van de strenge, zichzelf opofferende butler.

Ronin

Regie: John Frankenheimer; VS, 1998. Met Jean Reno, Stellan Skarsgard en Natasha McElhone. Veronica, 20.00-22.20 uur.

Zes mannen ontmoeten elkaar in een café in Parijs om een gezamenlijke klus te klaren. Ze kennen de opdrachtgever niet. Ze kennen elkaar niet. Het enige dat ze weten is, dat ze een mysterieuze koffer moeten zien te onderscheppen.

Robert De Niro is de Amerikaanse strateeg in het gezelschap; Sean Bean de Engelse wapenexpert. De achtervolgingen vinden plaats in de Franse bergen.

Dead Man Walking

Regie: Tim Robbins; VS, 1996. Met Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky en Raymond J. Barry. Nederland 3, 23.30-01.25 uur.

Genuanceerd, op feiten gebaseerd drama over de relatie tussen de ter dood veroordeelde racistische moordenaar Matthew Poncelet (Sean Penn) en de non die hem in zijn laatste levensdagen bezoekt en bijstaat (Susan Sarandon).

De acteur Tim Robbins regisseerde dit pleidooi tegen de doodstraf, gebaseerd op het boek ’Dead Man Walking’ van Helen Prejean, de non in kwestie.

Naked

Regie: Mike Leigh; Engeland, 1992. Met Lesley Sharp, David Thewlis en Katrin Cartlidge. België 2, 23.40-01.45.

Mooi psychologisch drama waarin haarscherp naar voren komt wat het twintigjarige bewind van de conservatieve leiders Thatcher en Major teweegbracht bij de armste Britten. De scherpzinnige en nogal onsympathieke zwerver Johnny verkondigt met veel overtuigingskracht het einde van de wereld. Ook probeert hij weer een relatie op te bouwen met zijn ex-vriendin, gespeeld door de prachtige, te vroeg gestorven Katrin Cartlidge. ’Naked’ werd in Cannes bekroond met prijzen voor de beste regie en de beste mannelijke hoofdrol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden