tv film zaterdag

Patton

Regie: Franklin J. Schaffner; VS, 1970. Met George C. Scott, Karl Malden, Stephen Young. RTL 7, 20.30-23.45 uur.

George C. Scott in zijn grootste rol als de excentrieke generaal Patton die alles opoffert in de honger naar glorie op het slagveld. De film begint met Pattons aankomst op het slagveld in Noord-Afrika in 1943 en loopt door tot de dagen na de Tweede Wereldoorlog.

Het scenario was van Francis Ford Coppola die er een oscar voor kreeg. Daarnaast waren er nog zes oscars o.a. voor beste hoofdrol, beste regie, beste film.

Bin-Jip

Regie: Kim Ki-duk; Zuid-Korea, 21.25 uur.. Met Jae Hee en Lee Seung-yeon. Nederland 2, 23.35-01.05 uur.

Prachtig liefdesdrama uit Zuid-Korea. Een jonge Koreaan zonder heden of verleden sluipt huizen binnen van mensen die tijdelijk afwezig zijn. Hij steelt niets, hij maakt niets kapot. Hij slaapt er alleen, en kookt zijn potje, en doet zelfs wat klusjes. Todat er in dit merkwaardige, rimpelloze bestaan een jonge vrouw opduikt die gevangen zit in een duur huis en een hels huwelijk. In heldere, hypnotiserende scènes laat de Koreaanse meester Kim Ki-duk zien hoe er langzaam affectie ontstaat. Hij toont een weegschaal die niet meer uitslaat maar op nul blijft staan: zo licht maakt de liefde.

Belle de Jour

Regie: Luis Buñuel; Frankrijk-Italië, 1967. Met Catherine Deneuve en Michel Piccoli. België 2, 23.50-01.30 uur.

De in haar latere rollen steeds levendiger Catherine Deneuve is nog in haar glazige, ijle fase als ze op 23-jarige leeftijd de masochistische Sévérine speelt in ’Belle de Jour’.

In een tijdloos Parijs maken we kennis met Sévérine, een koele, keurige doktersvrouw die frigide is bij haar man, maar die in haar dromen masochistische fantasieën koestert.

Als ze hoort over een bordeel waar een vrouwelijke kennis van haar zich zou prostitueren, besluit ze dat voorbeeld te volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden