tv film vandaag

* THE WIZ

Belinda van de Graaf

* A.I. ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Regie: Steven Spielberg; VS, 2001. Met Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor en William Hurt. BBC 1, 21.00-23.15 uur.

Na de dood van Stanley Kubrick bracht Steven Spielberg het aan hem overgedragen sciencefictionproject 'A.I.' tot ontwikkeling. Het resultaat is een wonderlijke verbeelding van een toekomstige apocalyps waarin de vraag centraal staat waartoe de mens in staat is. Alles draait om de door zijn adoptiemoeder verstoten robotzoon David, een engelachtige rol van 'Sixth Sense'-ster Haley Joel Osment als half-mens, half-machine die hemel en aarde zal bewegen om de liefde van zijn moeder terug te winnen. Een robotjongetje met een Oedipus-complex dus, die steeds meer gelijkenissen gaat vertonen met Spielbergs lieve buitenaardse wezentje 'E.T.'. Ook met Jude Law in een fantastische rol als 'seksrobot' Gigolo Joe.

* PURPLE RAIN

Regie: Albert Magnoli; VS, 1984. Met Prince, Apollonia Kotero en Marris Day. Veronica, 22.50-00.55 uur.

Acteerdebuut van Prince, in een verhaal dat in grote lijnen zijn eigen levensverhaal als muzikant spiegelt. Met veel muzikale intermezzo's, waaronder Prince-songs 'Take Me With U', 'I Would Die 4 U' en het titelnummer 'Purple Rain'. Appolonia 6 en The Star Company zijn van de partij.

* DRIVING MISS DAISY

Regie: Bruce Beresford; VS, 1989. Met Jessica Tandy en Morgan Freeman. RTL 4, 00.10-01.55 uur.

Jessica Tandy en Morgan Freeman bieden mooi spel als de joodse Miss Daisy en haar zwarte chauffeur, die vijfentwintig jaar samen doorbrengen en getuige zijn van grote sociale veranderingen in het zuidelijk gelegen Atlanta. Bekroond met vier oscars.

WHO'S THAT GIRL?

Regie: James Foley; VS, 1987. Met Madonna, Griffin Dunne en John Mills. Veronica, 00.55-02.30 uur.

Komisch bedoeld Madonna-vehikel, met Griffin Dunne als de verlegen held wiens leven binnenstebuiten wordt gekeerd wanneer hij de zojuist uit de gevangenis ontslagen Nikki (Madonna) naar de stadsgrens moet escorteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden