TV-adel

Ook zo genoten van het tienjarig jubileum van RTL 4? Nee, geen opmerkingen over één bom op die ene studio waar ze hun feestje vierden, zaterdagavond. Je zou er toch niet aan moeten denken. Eindelijk hebben we sterren in Nederland, glamour, rode lopers, genoeg bekende gezichten om een première prettig mee aan te kleden.

Natuurlijk, in het pre-RTL 4-tijdperk hoefden we het niet alleen te hebben van Tanja Koen en Judith Bosch. Toen waren er ook mensen die zich met recht ster mochten noemen. Voor de filmpremières had je Rutger Hauer, Monique van de Ven, Renée Soutendijk en Jeroen Krabbé. En de publieke omroep bracht ons Mies Bouwman, Linda de Mol, Ron Brandsteder, André van Duin en Henny Huisman. Maar die laatste drie groeiden pas bij RTL 4 uit tot Sterren, Kijkcijferkanonnen, TV-adel.

Toen er nog maar drie zenders waren bleef het allemaal wat armetierig. Astrid Joosten droeg dan wel Sheila de Vries, maar niemand droeg Dolce & Gabbana. Het was niet helemaal áf.

Catherine Keyl en Viola Holt liepen al jaren mee. Maar op de Nederlandse zenders waren ze gewoon presentatrices. Bij de Luxemburgers (ja, daar begonnen ze tien jaar geleden, weet u nog?) werden ze Televisiepersoonlijkheden, thuis in elke huiskamer, stipt om vijf uur. Ze werden gekapt en gekleed en gelift, ze kwamen naar musicals en party's. De Hansen van Wilgenburg en Van der Togt verging het net zo. Van pratende hoofden bij de publieken werden ze Sterren.

Maar laten we de belangrijkste bijdrage van RTL 4 aan de Nederlandse samenleving niet vergeten: tien jaar geleden was er opeens soap. Nederlandse soap. Met alle sterretjes en sterren die dat genereerde. Het eerste seizoen kon je nog denken: ach, dat kan ik na de havo ook nog gaan doen, een jaartje in Goede Tijden, Slechte Tijden spelen. Maar al snel bleek dat het heel wat vergde om soapster te zijn. Acteertalent was en bleef niet de belangrijkste eis - Bruni Heinke mocht jaren en jaren Helen Helmink spelen. Nee, je moest het in je hebben om Bekende Nederlander te worden. Velen hebben het niet gered, maar anderen hadden en hebben het duidelijk wel. Jette van der Meij (sinds de oertijd Laura Alberts in de serie) krijgt het steeds weer voor elkaar dat ze, steeds als ze van haarkleur verandert, het gesprek van de dag is in alle kapsalons van Nederland. Reinout Oerlemans (Arnie) en Katja Schuurman (Jessica) stegen boven zichzelf en de serie uit en gingen shows presenteren. Antonie Kamerling (Peter) en Isa Hoes (Mirjam) kregen elkaar, een baby en een serieuze acteercarrière nadat GTST ze tot sterren had gemaakt. En een interview met Angela Schijf (Kim) is interessant genoeg om een hele pagina van de Telegraaf te sieren.

GTST en de andere Nederlandse soaps, die de commerciële concurrenten al snel gingen maken, leverden samen een kleine honderd aantrekkelijke, goedlachse, camerabeluste 'soapies' die de rode lopers bij diverse feestelijkheden opfleuren. Met hen werd Aalsmeer echt een beetje Hollywood in de polder.

Maar het sterrendom van RTL 4 stopt niet bij spelletjes, soaps en infotainment. Ook de serieuze journalisten worden bestoven met een laagje sterrenstof. Dat werd tijdens het jubileumgala duidelijk toen het blokje RTL-nieuws werd afgewerkt. ,,Hebben Jeroen Pauw en Loretta Schrijver nou wel of niet een relatie gehad?'', vroeg Reinout Oerlemans zich hardop af. Nou, dat gerucht wilden de presentatoren van het journaal best even uit de wereld helpen. Het antwoord? Ooit wel, maar dat was lang voor RTL 4 bestond. Tijdens het nieuws lezen is er nooit iets gebeurd. Jeroen is al heel lang gelukkig met die andere RTL 4-ster, Manuëla Kemp.

Kijk, dat zie je nou niet bij de NOS. Marga van Praag die bezweert geen warme gevoelens te koesteren voor Philip Freriks.

Dat is wat we verstaan onder sterrendom, iets wat ze alleen bij de commerciëlen echt in de vingers hebben. En daarvoor: Hulde!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden