'Tutti' is ook bedoeld als dansfeest waar het dansplezier vanaf mag spatten

BALLET

Introdans

Tutti

***

Het programma 'Tutti' van het jubilerende Introdans (45 jaar) behelst inderdaad 'iedereen'. Alle dansers van het Arnhemse dansgezelschap komen aan zet in alle drie programmaonderdelen en bovendien is de samenhang tussen de werken zó alom dat het hele gevoelsspectrum de revue kan passeren. 'Tutti' behelst niet alleen iedereen, maar ook alles.

Van aards en explosief in Mauro Bigonzetti's 'Cantata' tot verinnerlijkt en meditatief in Sidi Larbi's Cherkaoui's 'In memoriam': beide groepsstukken zijn als yin en yang, door het kort derde ballet 'Nowhere' van Dimitris Papaioannou als een magisch-realistische lasnaad aan elkaar gekit. Ook raken beide balletten elkaar inhoudelijk, met actuele thema's als thuis voelen en -komen, je ergens toe voelen behoren, en beide hebben nostalgische ondertonen.

De Vlaams-Marokkaanse Cherkaoui laat de dansers in ruisende rokken een spel spelen trekken en afstoten zonder elkaar daadwerkelijk aan te raken, onder weemoedig gezang van de a-capellazanggroep A Filetta. Wat al te esoterisch wordt dat in de unisono groepsstukken, waarin gebruik wordt gemaakt van bewegingen uit de gevechtskunst, maar ook uit de derwisj-rondedans, om tegenpolen als agressie en zachtheid tegen elkaar in stelling te brengen.

Het antwoord daarop in 'Cantata' van de Italiaan Bigonzetti wordt tevens aangejaagd door stemmen, en is veel rauwer, hoekiger en volkser van aard. De vrouwenfolkgroep Assurd zet de dansers aan tot een samenzijn op een Italiaans dorpsplein waar het leven is samengebald tot passie en levenslust. De meiden lonken, de lefgozers pochen; dit alles onder hoog voltage en een flinke scheut volksdans.

Alhoewel er hier en daar met meer focus en scherpte kan worden gedanst, kunnen alle dansers heerlijk uitpakken, want (en dan nu even weg van de theoretische beschouwing) 'Tutti' is ook 'gewoon' bedoeld als dansfeest waar het dansplezier vanaf mag spatten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden