Tussenstand favorieten Grunberg en Enter: 1-2

Er staan zes titels op de Toplijst 2012: 'Grip' van Stephan Enter (foto rechts), 'De man zonder ziekte' van Arnon Grunberg (links), 'Liefde heeft geen hersens' van Mensje van Keulen, 'Dinsdag' van Elvis Peeters, 'Post mortem' van Peter Terrin en 'Het boek Ont' van Anton Valens. Trouw vroeg haar literaire recensenten naar hun verwachting voor de uitreiking van vanavond en hun hoop.

Jann Ruyters
Genoemd worden als de meest waarschijnlijke winnaar van de AKO Literatuurprijs is niet per se een voordeel. Pas in de middag voor de uitreiking wordt de winnaar bepaald en de juryleden kiezen natuurlijk liever niet degene die dan die ochtend al in alle kranten stond, of rond ging op Facebook. Maar goed, ik denk toch dat Stephan Enter hoe dan ook vanavond de prijs gaat winnen.

Niet alleen omdat 'Grip', over de reünie van vier studievrienden, een mooi reflectieve, diepzinnige maar ook heldere en spannende roman is over vriendschap, gemis, tijd en spijt; al wat ons bezighoudt. Ook omdat de roman tot op heden nog niet is bekroond, zo belandde het boek in de lente onverwacht niet op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. En ook omdat 'Grip' wel veel lezers vond (25.000 exemplaren verkocht tot nu) maar er zeker nog een groter leespubliek in het verschiet ligt.

Jammer dat dan 'Liefde heeft geen hersens' van Mensje van Keulen niet wint: een mooie melancholieke roman, vol losse geestige maar ook grimmige observaties, geschreven in een dansende lichte stijl die de lezer optilt. Van Keulen werd al vaker genomineerd en heeft eigenlijk een broertje dood aan die prijsuitreikingen. Je gunt haar dat ze niet weer met lege handen naar huis gaat.

Rob Schouten
Van de zes genomineerde boeken voor de AKO Literatuurprijs heb ik er drie gelezen, dus allicht dat een van de overige drie dient te winnen, maar als het aan mij ligt gaat de prijs weer eens naar Arnon Grunberg. Je bent nu eenmaal niet ongestraft de beste schrijver van Nederland en 'De man zonder ziekte' is in zijn heldere kortheid en Kafkaeske allure, alsmede vanwege zijn scherpe toespeling op toestanden in het Midden-Oosten een onontkoombaar boek. Dat geldt in mindere mate voor 'Grip' van Stephan Enter, een van onze meest onderschatte auteurs die zich wat mij betreft helemaal op de kaart heeft gezet met deze dwingende vriendenroman vol filosofische en existentiële gedachtengolven. Aan 'Post mortem' van Peter Terrin begon ik vol goede hoop, want hij is een van mijn favoriete Vlaamse schrijvers van de afgelopen jaren maar ik geloof dat hij zich in de diverse lagen van dit boek heeft dolgedraaid. Ik werd er althans kierewiet van, zonder dat de zich verdiepende verwikkelingen iets in mijn brein achterlieten. Dat de jury er beter tegen kon dan ik bewijst maar weer dat smaken verschillen.

Jaap Goedegebuure
Stephan Enters 'Grip' is bij de toekenning van de AKO Literatuurprijs 2012 de grootste kanshebber. Weliswaar is Arnon Grunberg, ditmaal met 'De man zonder ziekte', weer een geduchte concurrent, maar heel waarschijnlijk vindt de jury dat er nu eens iemand anders op het schild moet worden geheven. En een bekroning van 'Grip' zou zeer verdiend zijn. Dit verhaal over een reünie van een stel vrienden die als bergbeklimmers de meest intense ervaringen deelden maar elkaar inmiddels weinig meer te zeggen hebben, balanceert subtiel tussen heftige gebeurtenissen, wrevel en wrok, een even laconieke als zorgvuldige verteltrant, verrassende perspectiefwisselingen en een verfijnde psychologie. Een prachtig boek voor iedereen die koppig wil blijven geloven in het 'for old times sake', zelfs als dat geloof niet tegen de harde werkelijkheid bestand is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden