Tussen zoete hapjes prikken op diabetes

Milan-festival vraagt aandacht voor gezondheidsrisico's bij Hindoestanen

"We houden van roti en bara, maar laten we dat combineren met bewegen." Met zijn hartekreet bevond de Haagse wethouder volksgezondheid Rabin Baldewsingh, zelf geboren in Suriname, zich eigenlijk in het hol van de leeuw. Want lekker eten is onlosmakelijk verbonden met het Hindoestaanse Milan-festival, dat dit weekeinde voor de 27ste keer in het Zuiderpark werd gehouden.

Vraag maar eens aandacht voor gezondheidsrisico's en leefstijl als verse kokosnoten, kleurig gebak, schaafijs en kruidige geuren uit de tientallen kramen de tienduizenden slenterende bezoekers verleiden.

De organisatie wilde echter 'het aangename met het nuttige verenigen'. Niet alleen oproepen tot ontmoeting en vredig met elkaar leven, maar ook tot een zo gezond mogelijk leven, legt bestuurslid Widjai Goerdin uit.

Daarom was er dit jaar te midden van hapjes, feestelijke Bollywoodkleding, luidruchtige cd-verkopers, bruilofsorganisatoren en begrafenisondernemers een uitgebreid gezondheidsplein opgetrokken. Pure noodzaak, meent wethouder Baldewsingh, die zaterdagavond op een podium het optreden van een band onderbrak voor een toespraak. Hij is 'geschrokken' van de staat van de Hagenaar, die waarschijnlijk ook geldt voor mensen elders.

In aandachtswijken zoals Transvaal en de Stationsbuurt leven bewoners zes jaar korter dan in Scheveningen en het Benoordenhout. Ze kampen zestien jaar langer met een slechte gezondheid dan Hagenaars in goede buurten.

Daarbij komt dat een op de vier Hindoestaanse kinderen te zwaar is, jongeren meer zijn gaan drinken en niet veilig vrijen, somt hij op. Volgens Baldewsingh is het alle hens aan dek. "Als we nu niet ingrijpen, staan we er over twintig jaar nog slechter voor. De zorg is al duur en straks moeten onze kinderen de rekeningen betalen. Dat wordt zwaar voor hen."

De GGD met alcoholpreventie, de jongeren van Sense die condoomgebruik promoten en Art of Living met onder meer yoga en meditatie zetten zich in om festivalbezoekers bewuster te maken. De meest prominente plaats was echter ingeruimd voor de 'sluipmoordenaar' onder de Hindoestanen, diabetes. Zes tot acht keer vaker dan andere Nederlanders krijgen ze te maken met deze ziekte, mede door genetische aanleg. In een pagodetent organiseerde de Diabetes Vereniging Nederland met steun van een farmabedrijf (Lilly), een grootschalige screening.

Jeroen Doorenbos kijkt er toch wel van op dat van de ruim zeventig patiënten die hij de afgelopen uren heeft geprikt er tien zijn met te hoge glucosewaarden. Dat kan duiden op de ziekte.

Volgens secretaris Erni Uiterwijk van de afdeling Haaglanden, die al tien jaar - voorheen meer bescheiden - op het festival staat, is dat aantal echter niet ongebruikelijk. Op de ongeveer 2000 mensen die zich laten prikken op het festival zit 9 à 10 procent in de oranje of rode zone.

Ze ziet echter wel verbetering. Extreem hoge waarden komen ze niet meer tegen. "Hindoestanen zijn zich er bewuster van geworden dat diabetes bij hen vaker voorkomt en het is meer bespreekbaar. Het vergt best wat van hen want eten weigeren is in hun cultuur moeilijk." Als mensen op tijd ontdekken dat ze in de pre-diabetesfase verkeren, kunnen ze er volgens haar veel verbeteren met een dieet én bewegen.

Op het Gezondheidsplein lukt het wethouder Baldewsingh met soepele heupbewegingen alvast anderen ook aan het dansen te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden