Tussen Utrecht en Maastricht

In het begin van de jaren tachtig voelde mr. Eric Vile zich verplicht als voorzitter van het KNVB-bestuur betaald voetbal op te stappen. Tijdens de periode waarin hij FC Utrecht als voorzitter diende, had de club stevig gefraudeerd. Vile hield vol daar zelf niets van geweten te hebben, maar hij besefte dat het onmogelijk was de KNVB nog langer als eerste man te dienen.

De afgelopen weken was Vile weer in actie voor FC Utrecht. Als onafhankelijk advocaat onderzocht hij de beschuldiging van de gewezen administrateur van MVV, dat deze club op 16 juni 1991 een gelijkspel tegen FC Utrecht had gekocht. Het woordje 'onafhankelijk' staat met opzet cursief. Hoe onafhankelijk is deze supporter en ex-voorzitter van FC Utrecht? Stel dat Vile de omkoping had vastgesteld; het zou FC Utrecht de kop kunnen kosten bij de KNVB. Zou de onafhankelijkheid van de advocaat Vile zo ver gaan, dat hij dit zijn FC Utrecht had kunnen aandoen?

Na afronding van zijn in strikt juridische zin waardeloze onderzoek, concludeerde Vile dat van omkoping geen sprake is geweest. Volgens de administrateur van MVV heeft zijn club 19 500 gulden aan FC Utrecht betaald teneinde de plaats in de eredivisie veilig te stellen. In de rommelige boekhouding van de Maastrichtse club is een factuur ad 19 500 gulden gevonden van het aannemingsbedrijf BLM voor een (toen) nog niet aangelegd parkeerterrein bij stadion De Geusselt. Bij BLM was voormalig MVV-voorzitter Bert Lieben indertijd directeur. Een andere aannemer, Hans van den Biggelaar uit Kerkdriel, had een meerderheidsbelang in BLM. En het was op advies van Lieben dat deze Van den Biggelaar kort na de veelbesproken wedstrijd toetrad tot de businessclub van FC Utrecht. Van den Biggelaar had circa dertien mille moeten betalen, maar hij gaf FC Utrecht precies 19 500 gulden. 'Toeval', zegt Vile slechts over dat frappante bedrag.

Dit toeval treft bedrijven - Van den Biggelaar en BLM - die dit jaar toevallig ook betrokken waren bij de ophefmakende burgemeesterskwesties in Brunssum en Gulpen. Van den Biggelaar zou betrokken zijn geweest bij het betalen van smeergeld aan burgemeester Riem van Brunssum. Het in parkeerterreinen gespecialiseerde BLM, leverde zwaar onder de prijs een partij straatklinkers aan de intussen veroordeelde en ontslagen burgemeester Vossen van Gulpen. Een opvallend groot aantal toevalligheden valt samen, tussen Maastricht en Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden