Tussen onderbuik en kleine hersenen

De inlay in het cd-doosje ziet er prachtig uit. Op het papier is een vissenhaakje geplakt met bont gekleurde veertjes. Het haakje zit er niet voor niets. De groep heet Seafood, de cd heet BAIT (LINK BEAT 9701; te bestellen op 020-6966718)), en heeft dus alles met vissen te maken. De muziek van dit jonge Nederlandse kwartet loochent elke vergelijking. Het is geen jazz en geen geïmproviseerde muziek, geen nieuw 'klassiek' en geen popmuziek. En toch heeft het daar alles mee te maken.

Zelf stelt de groep een synthese na te streven 'tussen cultuur en subcultuur, tussen improvisatie en academisme, tussen kleine hersenen en onderbuik. Resultaat: house-techno-hard core-new music-jazz-impro-drums and bass-fusion.'

'Een nieuwe groep - een nieuw geluid', zo afficheert Seafood zich. Misschien dat de bezetting van saxofoon, viool, stem, sampler, synthesizer en percussie iets duidelijk maakt. En de namen van de musici: jazz-veteraan Alan Laurillard, nieuwe muziek-specialisten JB Bollen en Michiel Scheen en drummer Chander Sardjoe. Laurillard en Scheen zijn de belangrijkste componisten. In hun stukken (en die van Bollen) worden muzikale stijlen op de kop gezet en grenzen doorbroken. Niets is wat het lijkt, daar zorgen malle accentjes en vervreemdende overgangen wel voor, maar ondertussen valt er vreselijk veel te genieten.

Een groep waarmee Michiel Scheen al langer opereert, is Triklinion. De simpelweg TRIKLINION (Filiaal 2; te bestellen op 020-6840836) getitelde, live opgenomen debuut-cd laat horen hoe dit trio in zekere zin fungeert als een voorbode tot Seafood. Zo persifleert de triobezetting (synthesizer/basgitaar/drums) het geijkte jazz-pianotrio, maar dan wel met stem (er worden teksten voorgedragen; zang is een groot woord). En net als bij Seafood wordt er inhoudelijk gestoeid met diverse stijlkenmerken. Het grote verschil ligt in de afwezigheid van samplers: dus geen rare instrumentale en stem/zang-'citaten'. Volgens het cd-boekje van Triklinion (de naam slaat op de oud-Griekse eetkamer met een tafel vol lekkernijen) ontwikkelt de groep vanuit ervaringen in de jazz, de hedendaagse gecomponeerde muziek en rock een eigen muzikale synthese met als credo: vrijheid in gebondenheid.

In zekere zin kun je Seafood en Triklinion 'trendy' noemen. Zoniet Vogelkwartet, de groep van bassist/componist Tjitze Vogel. Op de cd EGGS IN BASKET (LopLop Records 002; te bestellen op 030-2521685) presenteert dit kwartet tijdloze muziek met elementen uit gewone jazz en hedendaags 'klassiek', samengebracht middels improvisatie. De bezetting is onorthodox, met viool, trombone, basklarinet/sopraansaxofoon en bas. Dus zonder reguliere ritmesectie; maar die mis je nauwelijks, daarvoor blijf je te geboeid door wat de musici in solo's en collectief allemaal verzinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden