Tussen Kuzu/Öztürk en Asscher komt 't niet meer goed

Het is eigenlijk een wonder: zestien Kamerfracties met zeer uiteenlopende opvattingen en toch wint de beleefdheid het in de debatten van de verbale ontploffingen. Dat wil zeggen: doorgaans. We beschreven hier al eens de kille relatie tussen minister Henk Kamp en PVV-Kamerlid Reinette Klever, maar die verbleekt bij de omgang tussen minister Lodewijk Asscher en de ex-PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk.

Sinds de twee Turks-Nederlandse Kamerleden in 2014 de fractie verlieten vanwege onenigheid over de integratiekoers, verloopt de communicatie met Asscher zo stroef als schuurpapier. De minister verweet het duo eens een 'flutmotie' in te dienen, Kuzu en Öztürk noemen Asscher 'Minister van het Monitoren en Wantrouwen van Minderheden'. Ze verwijten de PvdA'er 'een dubbele maat' te hanteren. 'Wel een actieplan tegen antisemitisme, maar geen actieplan tegen moslimhaat.'

undefined

Spion

De twee trekken in debatten zo fel van leer dat ze het lontje van de minister geregeld weten op te branden. Zoals vorige week tijdens het vragenuur. Öztürk stelde vragen over het bericht dat gemeenten en politie sleutelpersonen in de moslimgemeenschap uithoren over radicaliserende jongeren. Öztürk sprak over een 'moslimopsporingsdienst'.

"Deze minister zet moskee- bestuurders dus in als betaalde spion, maar hij weigert om deze moskee te beveiligen", zei Öztürk, verwijzend naar de moskee in Enschede die onlangs vlam vatte door een molotovcocktail. "Wel vraagt hij bestuurders om informatie te geven. Dit doet me denken aan Stasipraktijken."

Weg was Asschers lontje. "Je moet wel heel veel lef hebben en heel brutaal zijn om met één veeg uit de pan mensen die zich inzetten voor het algemeen belang, zoals moskeebestuurders en vrijwilligers, verdacht te maken", zei hij. "Dat vind ik echt een gotspe, om eens een goed Nederlands woord te gebruiken. Zij verdienen het niet om van Stasipraktijken beschuldigd te worden door een mijnheer die zelf echt geen vijf seconden langer nadenkt."

Toen Öztürk tijdens Asschers antwoorden bleef doorpraten, hield de vicepremier zich ook niet in. "Ik hoor de heer Öztürk nu allemaal geluid maken buiten het woord. Dat is aan hem, maar het is meestal wel een teken van zwakte."

Nog diezelfde dag zette Öztürk het videofragment op de facebookpagina van zijn partij Denk, onder de kop 'vicepremier onwaardig'. Asscher deed de dag erop hetzelfde, maar onder de noemer 'stemmingmakerij', die 'we' volgens hem kunnen 'missen als kiespijn'. Echt gezellig wordt het er vervolgens niet op diens pagina. 'Asscher je kan beter je kop houden hier op FB', 'Asscher je bent een vuile land- en volkverrader' en 'Hou jij even op met die stemmingmakerij potverdorie' zijn een paar van de reacties onder het bericht.

undefined

Lieve jongens

Ongetwijfeld niet echt het soort berichten dat Asscher voor ogen had toen hij twee maanden geleden opriep om met iets meer respect met elkaar te communiceren. Met zijn cynisch-humoristische brief 'Respectloze hond' wilde Asscher inzicht geven in de grove reacties die hij van facebookers binnenkrijgt. Hij riep deze 'lieve jongens' op om iets terughoudender te zijn. 'Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo'n reactie plaatst de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien?'

Voor respectloze honden willen Kuzu en Öztürk niet doorgaan. Bij het fragment uit het vragenuur drukken ze hun volgers op het hart om bij commentaar een beetje op hun woorden te letten. 'Reageer, maar houd het wel een beetje netjes richting Asscher ;)', schrijven ze. Eens zien hoe lang zij en Asscher het bij beleefdheden weten te houden.

undefined

Politici tussen wie het juist wél goed zit

1.Henk Kamp (VVD) en Eric Smaling (SP)

2.Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD)

3. Roland van Vliet (ex-PVV) en Bruno Braakhuis (GroenLinks)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden