Tussen haakjes of tussen aanhalings-tekens?

Afgelopen donderdag schreef ik in deze rubriek dat het woord 'piepelen' vroeger vaak tussen haakjes stond om duidelijk te maken dat het woord geciteerd werd. De uitdrukking 'tussen haakjes' riep vragen op. Diverse lezers reserveren de term haakjes liever voor ronde () of vierkante [] teksthaken. De enkele '...'of dubbele "..." quootjes die ik bedoelde, heten in hun ogen aanhalingstekens.

Inderdaad worden de leestekens rond een citaat gewoonlijk aanhalingstekens genoemd, maar ook quote en haakje zijn hiervoor in gebruik. Wikipedia vermeldt dat het aanhalingsteken 'in het spraakgebruik' als haakje wordt aangeduid, waarmee de online-encyclopedie wel zal bedoelen dat haakje in de genoemde betekenis typisch spreektaal is. Daarmee behoort haakje tot hetzelfde stijlregister als dakje, dat informeel soms als synoniem van accent circonflexe dient.

Ook in schrijftaal betekent haakje soms aanhalingsteken. Zo staat op internet het schrijfadvies: 'Begin dialoog haakje openen, hoofdletter, eindig met een komma of punt, haakje sluiten, spatie, rest van de zin.' En NRC Handelsblad schreef vorige week in een artikel over de Italiaanse journalist Saviano die beticht wordt van plagiaat dat hij in zijn boek 'ZeroZeroZero' minstens vijftien passages uit andere bronnen zou hebben overgenomen en 'ten onrechte niet tussen haakjes' had gezet.

Toch maken de reacties op mijn stukje duidelijk dat het gebruik van haakje als synoniem van aanhalingsteken ruis kan opleveren. Wie dat wil uitsluiten, kan voorlopig beter 'tussen aanhalingstekens' gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden