Tussen de migranten op zee: 'Eerlijk gezegd is dit het meest zinvolle dat ik ooit heb gedaan'

Opvarenden worden overgezet op een Spaans schip dat door zal varen naar Italië.Beeld van sea Watch

De Sea Watch 3 vaart vanuit Malta richting Libië̈ om mensen in nood op de Middellandse Zee bij te staan. Journalist Myrthe Verweij is aan boord en doet verslag. Deel zes en slot van een serie: Terug naar Malta.

Met 318 nieuwe inzittenden aan boord van de Sea Watch 3, breekt een nieuwe fase in de reddingsoperatie aan. Mannen hangen hun zanderige natte kleding over de reling en slaan een deken om. Op het schip hangt een doordringende lucht van mensen op drift, voor persoonlijke hygiëne was weinig gelegenheid de afgelopen tijd. 

Sommigen zijn uitgelaten, anderen vallen uitgeput in slaap. Dambilarouna, een jonge man uit Ivoorkust, heft zijn vuisten in een overwinningsgebaar omhoog. "Ik voel me gelukkig", zegt hij. In de vroege ochtend zijn ze vanaf het strand in Libië vertrokken. "Het was erg zwaar. We wisten niet of we het zouden halen. Ik dank God en ik dank jullie." Waarom hij de levensgevaarlijke tocht ondernam? "In mijn land gaat het niet goed. Mijn familie kan niet rondkomen. Ik wil naar Europa om hen te kunnen helpen."

Een verdieping lager hebben kinderen en vrouwen een eigen plek in de ruimte naast de dokterspost. De tengere Kadiz (19) zit er met haar zoontje van twee. Ze is duidelijk opgelucht uit Libië weg te zijn. "Daar sluiten ze je op. Mensen worden er ziek, worden geslagen, gaan dood. Vrouwen worden verkracht." De Ivoriaanse raakt geëmotioneerd. "Maar vandaag is alles goed gegaan. Godzijdank."

Zinvol

Om de hoek staat Nico Jankowski (38) uit Amsterdam bij de touwladder. Samen met een tweede vrijwilliger hielp hij de 318 gasten uit de reddingsboten aan boord. Wat vindt hij van kritiek dat de reddingsschepen van ngo's migranten zouden aanmoedigen om naar Europa te komen? "Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de reddingen van ngo's geen aanzuigende werking hebben", reageert hij. "Eerlijk gezegd is dit het meest zinvolle dat ik ooit heb gedaan. Niemand op zee zou moeten verdrinken."

Vanuit de stuurhut wordt intussen overlegd met het kustwachtcentrum MRCC in Rome hoe het verder moet. Het weer verslechtert en het is niet veilig om iedereen op een rollend schip op de dekken te laten zitten tijdens de lange overtocht naar een veilige haven. Een Spaans marineschip dat vlakbij nog eens tweehonderd inzittenden van een derde rubberboot heeft gered, zal de migranten van Sea Watch overnemen en naar Italië brengen. De reddingsvesten komen weer tevoorschijn. In groepjes van tien zet Sea Watch samen met Spaanse mariniers de komende uren iedereen naar het fregat over. Daarna zal de Sea Watch 3 grondig worden schoongemaakt en gedesinfecteerd, en terugvaren naar Malta. Daar staat een verse bemanningsploeg klaar voor een volgende reddingsmissie.

Deze serie werd mede mogelijk gemaakt door het Matchingsfonds de van De Coöperatie.

Lees ook de eerdere afleveringen in deze serie:

1. Als de kustwacht aan boord komt, is kalm en beheerst blijven het credo.
2. Geredde vluchtelingen op de Middellandse Zee worden geholpen in een varende behandelkamer zonder franje.
3. De radar laat opeens een 'target' zien: de Libische kustwacht.
4. Mee op de Sea Watch: eindeloos wachten op mensen in nood.
5. 
De golven worden hoger, maar Sea Watch 3 laat niemand achter op zee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden