Tussen de consumenten

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: het Stiltecentrum in Hoog Catharijne.

De weg ernaartoe
Buiten giet het van de regen, maar in Hoog Catharijne is het veilig en droog. Een uitgelezen mogelijkheid om eens gezellig overdekt te gaan winkelen. Hier is alles te koop. Een nieuwe hemel, een nieuwe aarde. Is heel Hoog Catharijne bezet door de winkelketens die ons zo vertrouwd zijn? Nee, ergens in een gang, tussen de We en de Body Shop, houdt een klein Stiltecentrum moedig stand. Als ik binnenkom voor de Middagpauzedienst, zitten de vrijwilligers aan de koffie. 'U mag meelopen naar de kapel', zegt een aardige mevrouw even later tegen mij.

Wat als eerste opvalt
Afgezien van de vijf vaste vrijwilligers, ben ik de enige bezoeker. Dat stemt nederig. Ik neem me voor alles mee te zingen.

Een vrouw staat op en neemt plaats achter een tafel die midden in de sobere ruimte staat. Ze heet ons welkom en steekt twee kaarsen aan: "Dan kunnen we elkaar beter zien". Vervolgens spreekt ze een gebed uit en zet de organist het eerste lied in: 'De Heer heeft mij gezien en onverwacht' van Huub Oosterhuis. Fijn, dat ken ik. 'Hij heeft mijn licht ontstoken in de nacht, gaf mij een levend hart en nieuwe ogen'. Prachtig. In de verte hoor ik het geroezemoes van het winkelende publiek.

Wat daarna volgde
Na dit lied wordt een passage uit het bijbelboek Koningen voorgelezen. Over koning Naäman, de aanvoerder van het Aramese leger. Geen gemakkelijk verhaal. Ik droom even weg en denk aan al die consumerende mensen, zo dichtbij, die niet weten dat wij hier met zijn zessen zitten en het beste met de wereld voor hebben.

Als mijn gedachten terug zijn in de kapel zijn we bij de 'korte uitleg' van de schrifttekst. "We zijn allemaal goede mensen", zegt de voorgangster. "En kinderen van God. Ga heen en sta in je kracht." Hierna bidden we voor de Filippijnen, voor kleine zwakke mensen en voor Bep die gehandicapt was en vandaag begraven wordt. Dan pakt de voorgangster een multomap - een reliek uit de tijd dat het nog goed leek te gaan met de kerk - en leest gebeds-

intenties voor die bezoekers van het Stiltecentrum achterlieten. 'Voor dat meisje uit de trein dat was weggelopen van haar leven', schreef een van hen. Dan mogen we elkaar de zegen toezingen. Dat valt nog niet mee. Steeds als ik iemand de zegen wil toezingen, kijkt die net de ander kant op.

We eindigen met orgelmuziek die wat lang duurt. Dat geeft mij wel de gelegenheid te constateren dat van de vijf lampen boven de paaskaars de middelste het niet doet.

Reden om niet te gaan
Het woord van de Heer wordt hier met veel respect voor de wereldse omgeving verkondigd. 'Sorry dat ik geloof', lijkt het credo. Met zo veel bescheidenheid moet je niet verbaasd zijn dat mensen je deur voorbij lopen.

Reden om wel te gaan
Maar ach, na al dat lawaai en al die schreeuwerige etalages is de rust en de oprechte aandacht een weldaad. Eenmaal buiten ben ik kwiek en monter. Mensen die me kennen zouden zien dat ik in mijn kracht sta.

Stiltecentrum Hoog Catharijne, Godebaldkwartier 74 Utrecht. Elke werkdag Middagpauzedienst om 12.45 uur.

Winkelen en bidden
In 1973 wordt een begin gemaakt met de bouw van Hoog Catharijne. Daarvoor moet het klooster van de Zusters van de Eucharistie wijken. De zusters bedingen dat ze via een Stiltecentrum aanwezig blijven. Inmiddels zorgt een stichting dat het werk van de zusters wordt voortgezet. Wie dat wil kan er terecht voor een praatje en er zijn diensten, bij toerbeurt verzorgd door een van de Utrechtse kerken. Onlangs besloot de Utrechtse gemeenteraad dat het Stiltecentrum ook in het vernieuwde Hoog Catharijne zichtbaar en bereikbaar blijft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden