Tussen de bommen door proberen de Irakezen gewoon te leven

Dagelijks leven in Bagdad Beeld Judit Neurink
Dagelijks leven in BagdadBeeld Judit Neurink

Een bomauto bij de poort, mannen met bomvesten die zich naar binnen dringen; de aanslag van vandaag op een fabriek waar gasflessen worden gevuld had veel weg van andere die vrijwel dagelijks in de Iraakse hoofdstad Bagdad plaatsvinden. Vandaag vielen er elf doden; relatief weinig vergeleken bij de aanslagen die vorige week woensdag verschillende wijken in de stad deden opschrikken en rond de honderd levens kostten.

Die werden opgeëist door de islamitische terreurgroep ISIS, die in Bagdad veel ondergrondse cellen heeft. De soennitische groep voert in Irak strijd tegen de sjiitische meerderheid, die na de val van de soennitische dictator Saddam Hoessein in 2003 de macht overnam. In de propaganda van de groep zijn alle sjiieten 'afvalligen' die de ware (soennitische) islam hebben verlaten.

Explosieven
Terwijl ISIS in grote delen van Irak wordt teruggedrongen - belangrijke steden als Tikrit en Ramadi zijn heroverd, de bevrijding van Falluja lijkt nabij - en de groep veel militair materieel en strijders heeft verloren, legt ze steeds meer de nadruk op het gebruik van explosieven. In de strijd, maar ook voor aanslagen tegen burgers in Iraakse steden.

In de hoofdstad Bagdad zijn vrijwel dagelijks bomaanslagen, die allang niet meer allemaal de internationale media halen. Het zijn er zoveel, dat de Bagdadi's om toch enigszins gewoon te kunnen leven ze bijna lijken te negeren. Want ook op de dag dat vorige week drie bomslagen elkaar opvolgden en honderd doden vielen, was het net zo druk als altijd langs de rivier de Tigris, waar mannen in de koelte van de avond met elkaar kletsen, roken en drinken.

Dagelijks leven
De dreiging van bomaanslagen weerhoudt Iraakse gezinnen er niet van samen 's avonds een ijsje te gaan eten in de soennitische wijk Mansour, of uitgebreid te gaan winkelen in de nieuwe Mansour Mall waar westerse goederen voor hoge prijzen te koop worden aangeboden. Politiemannen houden buiten de wacht, soms een Arabische pophit zingend om de aandacht van passerende jonge vrouwen te trekken.

Hoewel een van de Iraakse sjiitische leiders na de drievoudige aanslag had opgeroepen niet te feesten, dansten de gasten van net getrouwde paren de volgende dag uitgelaten buiten op een brug over de Tigris, en binnen in luxe ballrooms waar videoteams de trouwerij van begin tot eind vastleggen.

"We leven nog," geeft een van de toeschouwers van een auto-rodeo in stad als reden voor het feit dat honderden jongemannen zijn komen opdagen om te kijken hoe snelle auto's met gierende motoren en rokende banden rondjes om hun as draaien. Ze filmen de verrichtingen van de jonge chauffeurs, en applaudisseren. Dit soort rodeo's worden in verschillende Iraakse steden gehouden, net als races tussen snelle BMW's, Infinito's en Mustangs.

Mensenmenigten
En net alsof ISIS het niet vooral op mensenmenigten heeft gemunt, komen iedere week vele duizenden naar de vrijdagmarkten, ook die in de beroemde Mutanabbistreet, waar nieuwe en tweedehands boeken op straat liggen uitgestald en intellectuelen elkaar ontmoeten. Een bom voor het theehuis kostte hier in 2007 aan 26 mensen het leven.

Als in Europa een bom afgaat, worden op de plaats des onheils bloemen gelegd, en ontwijken veel mensen die omdat ze denken dat het er gevaarlijk is. In Bagdad gaat dat heel anders. Hoewel na de grote aanslagen Facebook vol stond met boodschappen van afschuw en woede dat de Iraakse regering de veiligheid van haar burgers niet kan garanderen, ging het leven al snel verder. "Zo gauw de markt is schoongemaakt, gaan we er weer boodschappen doen," vertelt een jonge sjiiet die bij die aanslagen een nicht verloor, die zes kinderen achterliet. "We leven met de bommen."

Vlammen slaan uit de tanks van een gasfabriek na een zelfmoordaanslag even buiten Bagdad. Beeld afp
Vlammen slaan uit de tanks van een gasfabriek na een zelfmoordaanslag even buiten Bagdad.Beeld afp
Donuts draaien in de straten van Bagdad Beeld Judit Neurink
Donuts draaien in de straten van BagdadBeeld Judit Neurink
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden