Tussen de bedrijventerreinen en woonwijken zie je nog een klein stukje polder

den haag – Wie nog even wil genieten van een fraai uitzicht vanaf de snelweg, moet snel in de auto stappen. Het Ruimtelijk Planbureau heeft voor de studie Snelwegpanorama’s in Nederland berekend dat er op dit moment 1753 uitzichten zijn en dat ongeveer de helft daarvan door bouwplannen wordt bedreigd.

„In een derde van deze gevallen kunnen de bouwplannen mogelijk nog worden aangepast en kan dus rekening worden gehouden met het belang van het panorama”, aldus het adviesorgaan. „Het behoud van de resterende snelwegpanorama’s, ofwel de vrije uitzichten vanaf de snelweg, is van groot belang in het kader van de huidige discussie over de verrommeling van Nederland.”

Directeur Wim Derksen van het Ruimtelijk Planbureau presenteerde de studie gisteren in Den Haag. Later volgt nog een debat met Tweede Kamerleden en regionale en lokale bestuurders.

Het Ruimtelijk Planbureau stelt vast dat de snelwegomgeving steeds vaker in de belangstelling staat, en dan veelal in negatieve zin. Het is een rommeltje langs de snelweg, uitzichten op het Nederlandse cultuurlandschap verdwijnen in rap tempo en Nederland lijkt vanaf de snelweg één grote aaneensluiting van woonwijken en bedrijventerreinen, zo luidt de kritiek ongeveer.

Het uitzicht langs de A7 vanaf de Afsluitdijk op het IJsselmeer is in absolute zin het langste ononderbroken uitzicht, met een lengte van 37,9 kilometer. Hier bestaan onder meer plannen voor windmolenparken. De snelweg met het hoogste percentage uitzichten – 80 procent – is de A31 in Friesland.

„De 1753 uitzichten variëren uiteraard in kwaliteit”, vervolgt het Ruimtelijk Planbureau. „In Nederland zijn er 322 uitzichten – met een totale lengte van bijna 440 kilometer – op landschappen met een hoge zichtbare culturele en natuurlijke kwaliteit. De meeste van deze uitzichten zijn te vinden vanaf de snelwegen door het Groene Hart, in Zuid-Limburg, langs de A7 en de A9 in Noord- Holland, in Flevoland en in Friesland.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden