Update

'Tussen 10 en 20.000 slachtoffers RK-Kerk'

Een misdienaar. Beeld anp
Een misdienaar.Beeld anp

Tussen de 10.000 en 20.000 kinderen zijn tussen 1945 en 1985 misbruikt in katholieke instellingen. Die berekening heeft de Deetman-commissie gemaakt in het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

ANP

Dat stelde journalist Joep Dohmen van NRC Handelsblad gisteravond in het televisieprogramma Pauw en Witteman over het eindrapport van de Deetman-commissie. Dat rapport over het wetenschappelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen katholieke instellingen verschijnt vandaag en is door Dohmen al ingezien.

Meldingen
De commissie Deetman kreeg 1350 meldingen van misbruik binnen. Het duurde een goed jaar om die allemaal te onderzoeken. Ook de archieven van bisdommen en religieuze orden en congregaties werden nageplozen. Verder hield de commissie een grote enquête en deed ze internationaal literatuuronderzoek. Bovendien sprak ze met tal van huidige en vroegere kerkbestuurders.

Volgens Dohmen gaat het voornamelijk om slachtoffers die destijds tussen de 11 en 14 jaar waren. In het gros van de gevallen ging het om betastingen en aanrakingen. Maar in zo'n 10 procent van de gevallen ging het volgens Dohmen wel om ernstiger misbruik, zoals verkrachting.

'Iedereen op de hoogte'
De journalist van NRC Handelsblad zei niet het hele rapport te hebben gezien, maar wel onder meer het aantal slachtoffers. Hij zei dat 'iedereen' binnen de kerk op de hoogte was: de verantwoordelijke kerkbestuurders, de bisschoppen, de oversten van de congregaties. Volgens hem zijn er zaken toegedekt en binnenboord gehouden.

'Wir haben es nicht gewusst'
De gepensioneerde kardinaal Simonis baarde vorig jaar opzien met zijn uitspraak over het misbruik: 'Wir haben es nicht gewusst' in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Gedurende de 38 jaar dat hij bisschop en aartsbisschop was, is hij volgens hem 'zeer zorgvuldig om gegaan' met alle misbruikzaken die hem ter ore waren gekomen.

Zijn verhaal klopt niet volgens Dohmen. 'Dat heeft hij dus niet gedaan', zegt de onderzoeksjournalist in het programma Pauw en Witteman. Zo werden de daders door Simonis niet aangegeven, maar kregen professionele hulp. Voor de slachtoffers werden geen regelingen getroffen. Dat Simonis het probleem onderschatte, is volgens Dohmen wel mogelijk: 'Ik denk niet dat hij wist dat het om tienduizenden gevallen ging, maar hij wist dat het binnen zijn eigen congregatie gebeurde'. 'De onderlinge communicatie was slecht, al werd er wel over gesproken'.

Pedofiele priester
In 1991 stelde Simonis als aartsbisschop van Utrecht een veroordeelde pedofiele priester aan als pastoor in Amersfoort. Daar misbruikte de priester opnieuw 6 kinderen die aangifte deden en mogelijke tientallen anderen. Simonis wist van zijn verleden.

undefined

Wim Deetman Beeld ANP
Wim DeetmanBeeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden