Tussen 0 en 14 graden

In het Groningse Nieuw Beerta scheen de zon in januari 25 uur. Dat is maar 10 procent van de tijd dat ze boven de horizon staat. Vanaf afgelopen vrijdag tot en met maandag werden echter bijna 31 uren zonneschijn geregistreerd. Elders hield het uitmuntende weer ook gisteren nog aan: De Bilt staat over een periode van vijf dagen op rij op ongeveer 40 uur. Dat is de helft van het normale aantal uren zonneschijn voor de hele sprokkelmaand!

Gelet op de zonnige vooruitzichten rond en tijdens het komende weekeinde, wordt het uiteraard ook een zonnige februari en bovendien neemt sprokkel de winter op sleeptouw. Ik verwacht dat het aantal uren winterzon in De Bilt voor de 12de keer in 14 jaar boven 200 gaat uitkomen. Het langjarig gemiddelde voor de periode 1 december tot 1 maart is 275 uur.

Gisteren was er trouwens een wereld van verschil tussen het noordoosten en de rest van het land. Om 14 uur registreerde De Bilt met 14,1º het tweede datumrecord op rij (stond op 13,3º in 2002); in een mistig Nieuw Beerta was het toen slechts 0,1º. Tot voorbij het middaguur vroor het in Groningen en deels Drenthe; tevens kwam aanvriezende mist voor. Jannes Wiersema stuurde mij uit Roodeschool een foto van een ijslaagje dat zich op boomtakken had afgezet.

Mist en lage wolken hebben zich de afgelopen nacht naar alle waarschijnlijkheid over een groot deel van ons land uitgebreid. Ook vandaag zal het in veel streken bewolkt en/of nevelig zijn, plaatselijk komt mist voor. De kans op zonneschijn is het grootst in het zuiden en zuidwesten van het land. Daar wordt het 8-9 graden. Elders in den lande maxima tussen 4 en 7 graden. De wind is overwegend zwak en waait uit uiteenlopende richtingen. Ten noorden van IJsland rolt een krachtig hogedrukgebied met een kerndruk van 1044 hPa van de persen.

De hogedrukreus trekt de komende dagen naar het zuiden van Scandinavië en neemt nog iets verder in kracht en omvang toe. Aan de oostflank trekken zeer koude luchtmassa’s over Finland en Rusland zuidwaarts. In Moskou zijn zaterdag minima omstreeks -25 graden mogelijk.

Bij ons na een sombere donderdag, zonnig weer en in het weekeinde lichte, lokaal matige stralingsvorst. Omdat het hogedrukcentrum over ons land in het weekeinde over ons land trekt, staat er weinig wind en blijft de schraalte achterwege.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden