Tusk steunt Nederland in het Nederlands

President Donald Tusk tijdens zijn speech in het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk. 15 maart 2017.  Beeld EPA
President Donald Tusk tijdens zijn speech in het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk. 15 maart 2017.Beeld EPA

De krachtigste steunbetuiging die Nederland tot nu toe in de ruzie met Turkije heeft gekregen, kwam vanmorgen van 'EU-president' Donald Tusk. In het Europees Parlement in Straatsburg sloot hij een toespraak af met enkele zinnen in het Nederlands.

Christoph Schmidt

"Nederland is Europa en Europa is Nederland, plaats van vrijheid en democratie. Zeker Rotterdam, stad van Erasmus, door de nazi's kapot geschoten, vandaag met een burgemeester geboren in Marokko. Dat heeft met fascisme niets te maken. Wij zijn allen solidair met Nederland."

Ook alle andere aanwezige EU-kopstukken, bijeen voor een algemeen debat over de toekomst van de Europese Unie, legden verklaringen af ter ondersteuning van Nederland. Ze namen stelling tegen de uitspraken van de Turkse president Erdogan, die Nederland in de diplomatieke rel onder meer 'fascistisch' noemde en de Nederlanders de massamoord op achtduizend Bosniërs in Srebrenica in de schoenen schoof.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei 'aanstoot aangenomen te hebben' aan deze beschuldigingen tegen Nederland en Duitsland, dat recentelijk in gelijke bewoordingen is aangevallen door Erdogan. "De vergelijking tussen nazi's en de huidige regeringen zal ik nooit accepteren", zei Juncker. "Degene die zoiets doet, neemt afstand van Europa en doet geen pogingen om bij de Europese Unie te komen."

Ook parlementsvoorzitter Antonio Tajani deed zijn zegje. "Ik roep graag in herinnering dat de Nederlandse bevolking vandaag naar de stembus gaat. Niemand mag een democratisch land beledigen, evenmin als de waarden die wij allemaal erkennen."

Hernieuwde oproep

Vanuit de parlementsbankjes kwam een hernieuwde oproep om de stroperige onderhandelingen tussen de EU en Turkije, kandidaat-lid sinds 1997, te staken. In november nam het Europees Parlement al een (niet-bindende) resolutie aan met deze oproep aan de Europese Commissie en de lidstaten. Die zijn verdeeld over deze kwestie -- onder meer Duitsland huivert ervoor terug om het overleg geheel af te breken -- maar de huidige Nederlands-Turkse crisis zou daarin verandering kunnen brengen.

De liberale voorman Guy Verhofstadt nam het eveneens op voor 'onze Nederlandse vrienden'. "Het is nogal cynisch dat de Turkse autoriteiten zich beroepen op vrijheid van meningsuiting voor hun ministers in onze landen, terwijl Europese journalisten in Turkse gevangenissen zitten."

Betalingen

Europarlementariër Matteo Salvini van de Italiaanse Lega Nord, behorend tot de rechts-populistische ENV-groepering waarvan ook de PVV deel uitmaakt, deed een oproep om onmiddellijk te stoppen met alle betalingen aan Turkije in het kader van de migratie-overeenkomst met de EU. "Als je ook maar een spatje trots hebt, schort je die betalingen aan het Turkse regime op."

Bekijk hier de video van Tusk die Nederlands spreekt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden