G7-top

Tusk: Rusland kan terugkeer bij G7 vergeten

Donald TuskBeeld AP

De Europese Unie zal onder geen enkele voorwaarde instemmen met de terugkeer van Rusland bij de G7. Plannen daarvoor van de Amerikaanse president Donald Trump zijn onbespreekbaar, zei EU-president Donald Tusk voorafgaand aan de G7-top in het Franse Biarritz. 

De EU-president zegt zich sterk te zullen maken dat Oekraïne volgend jaar wordt uitgenodigd voor de top. “Een jaar geleden in Canada deed president Trump de suggestie Rusland weer uit te nodigen en zei daarbij openlijk dat de annexatie van de Krim door Rusland deels gerechtvaardigd was. En dat we dat feit hadden te accepteren. Onder geen beding kunnen we instemmen met die logica”, aldus Tusk op zaterdag. Eerder deze week verwezen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië het voorstel ook al naar de prullenbak.

De reden dat Rusland eruit is gezet blijft volgens de Pool geldig en er zijn nieuwe redenen bijgekomen waaronder “de Russische provocatie in de Zee van Azov”. Tusk verwees daarbij naar het opbrengen van Oekraïense schepen en het vasthouden van de bemanning. “Ten tweede. Toen Rusland voor het eerst bij de G7 werd uitgenodigd was er het geloof dat het land de weg in zou slaan naar democratie, een eerlijke rechtstaat en mensenrechten. Is er iemand onder ons die vol overtuiging, zonder zakelijke belangen mee te laten wegen, kan zeggen dat Rusland op dat pad is?”

De EU-president verwacht een moeilijke top van de leiders van de zeven grote economieën. De ontmoeting vorig jaar in Canada toonde al aan dat het steeds moeilijker wordt gemeenschappelijke standpunten in te nemen en te verwoorden, aldus Tusk. Trump trok in 2018 zijn handtekening onder de slotverklaring na afloop plotseling terug.

Washington ligt niet alleen op ramkoers met China maar in toenemende mate ook met de Europese Unie. Het instellen van handelsbelemmeringen onderling zal alleen maar leiden tot minder vertrouwen over en weer. Het gebruik van invoerheffingen voor politieke doeleinden door Trump kan gevaarlijk zijn voor de hele wereld, inclusief de EU, waarschuwde Tusk zaterdag. Als de VS invoerheffingen instellen tegen Frankrijk omdat Parijs techgiganten wil belasten, zal de EU volgens hem op dezelfde manier reageren.

Lees ook:

Macron en Poetin hebben een onderonsje aan de Côte d’Azur

Vlak voor de G7 troffen de Franse en de Russische president elkaar voor een tête-à-tête aan de Côte d’Azur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden