Tusk roept economische vluchtelingen op niet naar Europa te komen

Vluchtelingen lopen naar de Grieks-Macedonische grens. Beeld Epa
Vluchtelingen lopen naar de Grieks-Macedonische grens.Beeld Epa

EU-president Donald Tusk heeft donderdag in Athene economische migranten opgeroepen niet naar Europa te trekken. "Kom niet naar Europa, geloof niet wat mensensmokkelaars zeggen."

Volgens Tusk, die sprak na een overleg met de Griekse premier Alexis Tsipras, is geen enkel land bereid mensen die geen recht hebben op bescherming door te laten. "De Schengenregels gaan opnieuw gelden."

Tusk maakt deze week een rondreis in Europa. Hij benadrukt in elk land dat het Schengenverdrag de beste mogelijkheid is om de eenheid in Europa te bewaren. Gisteren zei hij in Oostenrijk woorden van dezelfde strekking. Vandaag reist Tusk daarom verder naar Turkije, om daar te spreken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De EU-president verwelkomde een voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp. Dat geld moet uit verschillende bestaande Europese potjes komen. De 300 miljoen euro die voor dit jaar staat, gaat waarschijnlijk allemaal naar Griekenland. "We laten dat land niet in de steek", aldus Tusk. "Griekenland blijft deel uitmaken van Schengen, de eurozone en de EU."

Tusk zei verder dat de situatie op de Balkan-route die vluchtelingen nemen 'schrijnend' is. Er komen nog dagelijks bijna tweeduizend migranten aan in Griekenland. "Daarom moeten we snel maatregelen nemen."

Donald Tusk, links, na afloop van zijn gesprek met de Griekse premier Tsipras. Beeld epa
Donald Tusk, links, na afloop van zijn gesprek met de Griekse premier Tsipras.Beeld epa

Aan de Griekse grens met Macedonië wordt de situatie steeds nijpender, zoals Trouw vandaag al schreef. Bij het vluchtelingenkamp in Idomeni, waar inmiddels ruim tienduizend vluchtelingen zijn gestrand, houden honderden een goederentrein tegen. Dagelijks worden slechts enkele honderden toegelaten in Macedonië. Een humanitaire ramp dreigt, zei VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag al.

Gelekt plan
In een gelekt document van de Europese Commissie staat dat Tusk en EC-president Jean-Claude Juncker de Schengenzone in november weer in ere hersteld willen zien. Dan moeten alle 'exceptionele maatregelen', zoals grenscontroles in Oostenrijk en Duitsland, weer zijn opgeheven. Dat kan lukken omdat Frontex, de Europese grenswacht, rond die tijd de boel aan de buitengrenzen op orde heeft, zo hoopt de EC.

Morgen moet het plan van de EC worden gepresenteerd, schreef de site Politico.eu, die de 'roadmap' in handen kreeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden