Turnveteraan Yuri van Gelder droomt van de spelen in Tokio

Yuri van Gelder in de ringen tijdens het NK turnen in 2017. Beeld ANP
Yuri van Gelder in de ringen tijdens het NK turnen in 2017.Beeld ANP

Op de achtergrond zijn de Nederlandse topturners bezig met hun laatste oefeninterland tegen Zwitserland, voorafgaand aan de WK. Maar de jonge turnfans op de tribune hebben even geen aandacht voor de kunsten op brug.

Eline van Suchtelen

Er is namelijk een oude bekende gearriveerd op de tribune die veel meer bekijks trekt: Yuri van Gelder. Hij komt de vaderlandse pers een handje schudden en wordt op de schouder geklopt door de toernooidirecteur. “Goed dat je er bent, jongen”, wordt er door verschillende mensen enthousiast gereageerd.

De jonge fans hebben het door. Met een pen en T-shirt of notitieblok sluiten ze aan in de lange rij om een handtekening van de wereldkampioen van 2005 te bemachtigen. Hij is nog altijd populair. En heeft nog grote plannen na twee jaar afwezigheid.

Van Gelder wil naar Tokio. Hij heeft nog steeds de droom om het olympisch erepodium te halen en probeert zich te kwalificeren op zijn eigen manier, via het wereldbekercircuit. Dat gaat nog een hele lastige klus worden.

Turnveteraan

Toch voelt het weer goed, zegt Van Gelder in Hoofddorp, waar hij als toeschouwer naartoe is gekomen om zijn betrokkenheid bij het Nederlandse turnen te laten zien. De 35-jarige turnveteraan heeft na de Spelen in Rio, die voor hem uitliepen op een drama omdat hij naar huis werd gestuurd vanwege wangedrag, twee jaar pauze gehouden.

Hij trainde door, maar turnde geen wedstrijden. Dit seizoen deed hij weer mee aan verschillende wereldbekerwedstrijden. “Ik heb vier wedstrijden geturnd om weer in het ritme te komen. Het voelt gewoon goed, mijn lichaam is goed en mijn geest is goed.”

Toen hij zich weer op de mat meldde, waren er wel wat verbaasde gezichten her en der. “In de kwalificaties zag ik al die koppies kijken. Zo van ‘podver, moeten we nog rekening gaan houden met die Van Gelder’. Ik doe zeker nog mee in de top.”

In tegenstelling tot Yuri van Gelder kwamen Casimir Schmidt (links), Bram Verhofstad (rechts) en Bart Deurloo (midden) wel in actie voor Nederland. Beeld KNGU - Carolien Visser
In tegenstelling tot Yuri van Gelder kwamen Casimir Schmidt (links), Bram Verhofstad (rechts) en Bart Deurloo (midden) wel in actie voor Nederland.Beeld KNGU - Carolien Visser

De ringenspecialist werd twee keer vierde, één keer derde en één keer zevende. Hij wil de komende tijd zijn wedstrijdniveau ‘opkrikken’ om zich volgend jaar opnieuw in het wereldbekercircuit te storten.

Dat is waarschijnlijk zijn enige mogelijkheid op plaatsing voor de Spelen van Tokio in 2020. De kans is namelijk klein dat Van Gelder, mocht het Nederlands team zich als ploeg plaatsen, in die ploeg zal zitten. Hij is goed op ringen, maar kan geen meerkamp turnen.

Kleine kans

Een alternatieve route is er via het wereldbekercircuit, maar dan moet hij wel de winnaar van de World Cups worden. Dat gaat een hele lastige klus worden.

Gevraagd naar de kansen van Van Gelder om naar Tokio uitgezonden te worden, zegt hoofdcoach Bram van Bokhoven dat die momenteel nog klein zijn. Het niveau van zijn oude pupil is nu nog niet wat het zou moeten zijn om het wereldbekercircuit te winnen.

Maakt Van Gelder verder niet uit, hij blijft erin geloven. “Ik kan alleen maar trots zijn op het niveau dat ik weer heb gehaald. Op die World Cups kreeg ik zoveel complimenten. Van turners, trainers en juryleden. Dat doet me goed.”

Voorlopig blijft het bij die wedstrijden, want Van Gelder zit niet in het team dat over twee weken in ­Doha tijdens de wereldkampioenschappen in actie komt. De ploeg van Van Bokhoven moet zich in Qatar bij de beste 24 landen zien te turnen om een ticket voor de WK in Stuttgart te bemachtigen. Volgend jaar in Duitsland is het enige moment voor Nederland om een startbewijs als land te scoren.

Lees ook:

Yuri van Gelder is 'soort van herboren'

Hij had de plek niet met opzet gemeden. Nee, Yuri van Gelder kwam door organisatorische redenen (andere toernooien, ziekte) zeven jaar lang niet in actie op de NK turnen in Ahoy. "Ik ben een soort van herboren. Op dit toernooi is het ooit gestopt en nu begint het hier weer"

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden