Turnploeg zet de eerste stap naar Tokio

Coach Bram van Bokhoven (geeft instructies tijdens de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen turnen in Doha in Qatar.  Beeld ANP
Coach Bram van Bokhoven (geeft instructies tijdens de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen turnen in Doha in Qatar.Beeld ANP

De turners van Nederland doen het goed bij de teamkwalificaties op de eerste dag van de wereldkampioenschappen in snikheet Qatar.

Eline van Suchtelen

Het stof buiten, de loeiende airco’s, de klamme lucht in het hotel. Echt fit voelde Epke Zonderland zich niet door het klimaat in Doha op de wereldkampioenschappen turnen. Hij doelt niet op de snikhete buitentemperaturen in het woestijnstaatje Qatar, waar het in oktober nog ver boven de dertig graden is. “Meer het binnenklimaat, de airco”, zegt Zonderland, die een dag later dan de overige leden van de Nederlandse turnploeg naar Doha reisde wegens de geboorte van zijn zoon Bert Eize, vorige week zaterdag.

Zonderland heeft snel last van zijn luchtwegen en had zich na aankomst in Qatar een paar dagen niet helemaal helder gevoeld. “Alles is hier binnen in de airco. Dat voel je op je luchtwegen. Het prikkelt wat in je neus en keel. Je voelt je een beetje woozy, wazig. Het is niet heel lekker.”

UItstekende dag

Ondanks de omstandigheden hebben de Nederlandse turners gisteren een uitstekend resultaat neergezet in de teamwedstrijd op de eerste kwalificatiedag. Epke Zonderland, Bart Deurloo, Bram Louwije, Casimir Schmidt en Frank Rijken kwamen samen tot een teamtotaal van 245.663 punten. Een plek bij de beste 24 landen moet genoeg zijn voor een ticket naar het WK van volgend jaar in Stuttgart. Daar staat de olympische kwalificatie op het spel. Vandaag zullen er op de tweede kwalificatiedag nog een paar sterke landen over de score van Nederland heen gaan. Maar voor bondscoach Bram van Bokhoven kon de dag al niet meer stuk. Zijn doelstelling was een plek bij de beste twaalf landen en daar is zicht op. “Ik ben super, super tevreden. Ik verwacht een heel goed resultaat, maar welk? Dat kan ik nu nog niet zeggen.”

Van Bokhoven was na de mislukte teamwedstrijd in Glasgow in augustus op de Europese kampioenschappen, waar de teamfinale net werd gemist, terug naar de tekentafel gegaan. De programma’s werden iets aangepast. In Doha moest een plek bij de beste 24 landen worden gehaald om niet per ongeluk als team vroegtijdig uit de race voor de Spelen in Tokio te liggen.

Alles voor het team

Alles moest wijken voor de teamprestatie. Allrounders Bart Deurloo en Casimir Schmidt turnden om die reden gisteren geen meerkamp. Van Bokhoven zag hoe Deurloo volwassenheid toonde door geen onnodige risico’s te nemen op de rekstok, waarop hij vorig jaar in Montréal WK-brons haalde.

“We hebben alleen maar op het team gefocust, niet op het individu. Ik ben trots dat dit voor deze jongens geen issue is. Dat is best bijzonder. Je ziet Bart bijvoorbeeld op rek echt rekening houden met de verhouding tussen risico nemen en je teamscore in acht houden.”

Hetzelfde gold voor Epke Zonderland, die met een aangepaste oefening 14.400 scoorde op rek. De olympisch kampioen van Londen en tweevoudig wereldkampioen op de dwarsligger voelde zich niet zeker genoeg om vier vluchtelementen te laten zien. Hij besloot na zijn vaste combinaties van de Cassina-Kovacs, gevolgd door de Kolman, in de lucht een vierde element, de Gaylord 2, te schrappen.

“Ik voelde vrij snel wat vermoeidheid. Ik was nog niet helemaal hersteld van de brug, waarop ik een supermooie bijdrage voor het team heb geleverd. Ik voelde in de ondergreepslinger dat ik nog wat power miste.”

Zonderland had zich er in de aanloop naar het toernooi juist over verbaasd hoe fit hij zich nog voelde met alle spanning om de zwangerschap van zijn vrouw Linda. De baby kwam op tijd, hij kon naar Doha.

In de turnhal probeert hij met zijn hoofd bij de wedstrijd te blijven, al wordt Zonderland van alle kanten gefeliciteerd met de geboorte van zijn zoon. Hij wordt er alleen maar blij van. “Ik heb natuurlijk veel contact met het thuisfront, maar op zo’n wedstrijddag is het anders. Dan ben je bezig met wat je moet doen. Maar het geeft ook veel energie.”

Lees ook:

Turnveteraan Yuri van Gelder droomt van de spelen in Tokio

Op de achtergrond zijn de Nederlandse topturners bezig met hun laatste oefeninterland tegen Zwitserland, voorafgaand aan de WK. Maar de jonge turnfans op de tribune hebben even geen aandacht voor de kunsten op brug. Er is namelijk een oude bekende gearriveerd op de tribune die veel meer bekijks trekt: Yuri van Gelder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden