Turner Bart Deurloo wil stunten met eigen triple

Bart Deurloo had als tiener al een voorliefde voor het vliegen over de rekstok. Beeld ANP

Met een drievoudige combinatie hoopt Bart Deurloo morgen op rekstok een medaille te pakken.

Bart Deurloo koos voor een strategisch moment. Drie dagen voor de finale leek hem wel mooi. De 26-jarige turner, die morgen in Montreal in zijn eerste WK-finale staat, plaatste op zijn instagram-account een filmpje online.

Lefgozer

Daarin turnt hij achteloos vier vluchtelementen zonder tussenzwaai. Alsof het hem geen enkele moeite kost. "Grappig toch?", lacht Deurloo. Hij houdt wel van dat soort geintjes. Even zijn concurrenten laten zien wat hij allemaal kan. Om ze extra bang te maken voor de finale, waar morgen met Epke Zonderland en Deurloo voor het eerst sinds 2007 weer twee Nederlanders in staan. Tien jaar geleden streed Zonderland in Stuttgart samen met Jeffrey Wammes voor eremetaal op rek.

Deurloo mag zich dan graag presenteren als een lefgozer - het imago dat hem de bijnaam 'Bravoure Bartje' opleverde -, hij is serieuzer dan hij soms doet voorkomen.

Zijn trainer Jeroen Jacobs noemt zijn pupil een groot voorbeeld voor de andere turners bij de turnclub O&O in Zwijndrecht. "Hij is veel bezig met de jeugd in de zaal. Vaak vindt hij wat van de dingen die ze doen, daar zegt hij dan wat over. Daar wordt echt naar geluisterd."

Vanwege zijn excentrieke uiterlijk met een lichaam vol tatoeages (Deurloo zegt dat een abonnement op de tattooshop hem een hoop geld zou schelen) bestaan er over de turner veel vooroordelen. Hij zou een ontembaar ventje zijn. Onzin, zegt Jacobs. "Ik kan heel goed met hem communiceren, hij is nog nooit te laat op een training geweest. Hij is heel professioneel, altijd bezig met zijn sport."

Jacobs traint Deurloo sinds 2007. Als tiener had de turner al een voorliefde voor het vliegen over de rekstok, net als Epke Zonderland. De eerste keer dat hij een Kovacs deed, weet Deurloo nog goed.

In de catacomben van het olympisch stadion in Montreal pakt hij meteen zijn telefoon erbij om het desbetreffende filmpje op te zoeken. Op een korrelig beeld is te zien hoe Deurloo als vijftienjarig ventje voor het eerst een salto achterover los van de rekstok maakt. "Ik was hem al maanden aan het trainen en pakte hem telkens bijna. Daarom filmde iemand het. Echt vet. Nu is het allemaal zo serieus. Als kind was het nog gewoon spelen."

De rekstok is altijd het favoriete turntoestel geweest van de alleskunner, die ook in de meerkamp excelleert. Deurloo vindt het 'gewoon leuk' om over de dwarsligger te vliegen. Kort nadat Epke Zonderland in Londen in 2012 olympisch kampioen werd met zijn combinatie van drie vluchtelementen, plaatste Deurloo al een video online waarin hij de triple in een training kopieerde.

Eng

Het goud van Zonderland veranderde iets in de Nederlandse turnzalen. De drempel om vluchtelementen te doen werd lager. In Heerenveen, waar de Fries traint, ziet de jeugd hem dagelijks over de rekstok vliegen. Dat werkt aanstekelijk, zegt zijn trainer Daniel Knibbeler. "Vroeger, bij mij in de club, waren die slingers nog eng, gevaarlijk en daar moest je heel lang op oefenen. Die jochies van nu in de zaal willen het liefst al een Kovacs doen. Ze gaan er veel makkelijker mee om."

Ook Deurloo verlegde zijn grenzen na het goud van zijn teamgenoot. Zijn YouTube-triple van 2012 was nog te riskant om in de wedstrijd te proberen, hij vloog er te vaak van af. Nu denkt hij klaar te zijn voor zijn eigen variant van de drievoudige combinatie.

Zonderland deed in Londen de Cassina-Kovacs-Kolman. Deurloo wisselt het om en wil morgen in de finale de Kovacs-Cassina-Kolman turnen. Als het hem lukt is hij samen met Zonderland de enige die ooit een drievoudige combinatie heeft gemaakt in een wedstrijd. Het zou een grote stunt zijn.

Deurloo zat de afgelopen jaren al tegen de wereldtop aan. Hij leek steeds pech te hebben op de momenten dat het moest gebeuren. Op de EK in het Roemeense Cluj wilde hij dit jaar zijn eerste grote prijs te pakken, maar daar viel hij in de finale van de rekstok. Deurloo ziet de tegenslagen als een leerproces richting - hoopt hij - zijn eerste WK-medaille. Het liefst deelt hij het podium met Zonderland. Uiteraard wel een trede hoger dan zijn landgenoot.

De Rotterdammer wil niet op de zaken vooruitlopen, maar heeft toch stiekem al een plek in gedachten voor de huldiging mocht hij in Montreal wereldkampioen worden. In De Kuip, tijdens Feyenoord-Ajax over twee weken. Nu die grootspraak nog waarmaken op de rekstok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden