’Turnen hoeft niet per se kindersport te zijn’

(Trouw) Beeld ANP
(Trouw)Beeld ANP

Na een lange blessureperiode is Mayra Kroonen tot haar eigen verbazing terug op het hoogste niveau. „Ik voelde mij niet eens meer een topturnster.”

Fred Buddenberg

Ze heeft de leeftijd waarop de meeste turnsters aan stoppen denken – of al zijn gestopt –, maar de 20-jarige Mayra Kroonen debuteert vandaag op de Europese kampioenschappen in Milaan. Dat is al een opmerkelijk gegeven en gelet op haar turnverleden is het zelfs een klein mirakel dat de Amsterdamse acte de présence kan geven in het Mediolanum Forum.

Kroonen geldt sinds haar twaalfde als een grote belofte, maar door een ernstige knieblessure – opgelopen in 2005 – werd haar talent in de knop gebroken. „Het gebeurde op een vrijdagmiddagtraining”, weet de turnster van het Zoetermeerse Pro Patria nog precies. „Het was laat en er zat een moeilijk element in de laatste serie. Ik was wat vermoeid, de coördinatie en de kracht waren wat minder en toen ging het mis met de afsprong.”

De diagnose, een kapotte meniscus en een afgescheurde kruisband van de linkerknie, baarde Kroonen in eerste instantie niet veel zorgen. „Ik wist niet eens wat mijn kruisband was en omdat ik gewoon kon rennen dacht ik dat het wel meeviel.” Pas nadat ze op onderzoek was uitgegaan drong de ernst van de blessure tot haar door. Toen ze tijdens een training weer een keer door de knie ging, veronderstelde ze zelf dat haar loopbaan voorbij was.

„Ik kreeg motivatieproblemen en ik had er helemaal geen vertrouwen meer in. Wat een rotknie, dacht ik. Ik heb toen een jaar helemaal niet gesport, wel wat gedanst, maar geen enge dingen gedaan. Op de ALO kwam ik op een gegeven moment in een studententeam en dat ging erg leuk. Ik klampte mij vast aan turnsters die ook waren teruggekomen na zware blessures. Turnen is mijn passie en het is gelukt.”

Vóór het blessureverhaal had Kroonen al haar debuut gemaakt op een WK, in 2003 in Anaheim. Dat toernooi eindigde in een grote deceptie, met de toenmalige bondscoach Frank Louter – trainer van Kroonen bij Pro Patria – in een negatieve hoofdrol. Hij deed geen beroep op Verona van de Leur en Renske Endel, waardoor Nederland niet bij de beste twaalf landen eindigde. „De meisjes die wel turnden hebben het toen als team verprutst”, zegt Kroonen, destijds vijftien. „Dat was een teleurstelling, maar ik dacht: er komen nog genoeg grote toernooien.”

Die kwamen er dus niet. Door de blessure aan de linkerknie ging er een streep door alle volgende titeltoernooien. Maar ze knokte zich terug – zoals ze bij haar geboorte voor haar leven moest vechten, Bijna 21 jaar geleden werd ze twee maanden te vroeg geboren op de Canarische Eilanden, waar haar Duitse vader en Nederlandse moeder destijds woonden. „Het was in het begin heel spannend of ik het zou halen of niet.”

Begin dit jaar stapte Kroonen voor het eerst met serieuze plannen de turnzaal in. Ze had geen idee waar het schip zou stranden en was verbaasd dat ze bij het eerste kwalificatietoernooi voor de EK in Milaan als tweede eindigde. „Ik voelde me niet eens meer een topturnster en vond het ook een gek idee dat ik naar de EK mocht. In het begin was dat echt een beetje onwennig.”

Kroonen vindt niet dat ze in Milaan met haar twintig jaar een vreemde eend in de bijt is. Ze zou het zelfs een goede zaak vinden als er meer turnsters op latere leeftijd door zouden gaan. Ze pleit eigenlijk voor vrouwenturnen voor volwassenen. „Het hoeft niet per se een kindersport te zijn. Je ziet nu dat veel turnsters op jonge leeftijd opgebrand zijn. Toen ik zeventien was vond ik mijzelf al oud en dat ik mijn piekmomenten al had gehad. Ik hoop dat het gaat veranderen en dat turnen meer een sport wordt voor 18-plussers. Je ziet dat al een beetje in andere landen en dat vind ik een goede ontwikkeling.”

Mayra Kroonen bleef door een vervelende blessure aan haar linkerknie lang aan de kant. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP) Beeld
Mayra Kroonen bleef door een vervelende blessure aan haar linkerknie lang aan de kant. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden