Turkse zakenman wilde Julianakerk als godshuis behouden

DEN HAAG - G. Alkilic, de Turkse onderhandelaar bij de Julianakerk van de Stichting Islamitisch Centrum Nederland is een vooraanstaande persoonlijkheid binnen de Turkse gemeenschap in Den Haag. Achttien jaar geleden emigreerde hij vanuit Istanbul naar de Schilderswijk. Zijn vader was hem enige jaren eerder voorgegaan.

Alkiliç bewees dat de Amerikaanse droom 'van krantenjongen tot miljonair' ook in een Haagse achterstandswijk mogelijk is. Hij begon zijn carrière in Nederland als bezorger van Trouw en de Volkskrant. Nu is hij een van de belangrijkste zakenmensen in de Schilderswijk. Zijn zakelijke activiteiten beperken zich niet tot die wijk. Onlangs bracht hij met tien Turkse ondernemer-collega's een handelsbezoek aan Suriname. Vanwege de gevoeligheden die er tussen Surinamers en Nederlanders leven ziet hij daar een brugfunctie voor in Nederland wonende Turkse zakenmensen. Ook wil hij proberen Surinaamse levensmiddelen rechtstreeks naar Turkije te exporteren.

Alkiliç was voorbestemd om leraar wiskunde en economie te worden. Hij volgde daartoe een HBO-opleiding in Rotterdam. Maar veel tijd voor die opleiding kreeg hij niet want de aimabele en hartelijke man ontwikkelde zich tot een soort ombudsman voor de Turkse gemeenschap in zijn wijk. Van alle kanten kreeg hij verzoeken om te tolken en te bemiddelen bij pogingen tot gezinshereniging. Later begon de kwestie van de stadsvernieuwing te spelen. Turken kregen daarover van de gemeente ambtelijke brieven over de toekomst van hun woning waarvan ze niets begrepen. Na raadpleging van Alkiliç bleek dan dat ze binnen zes weken hun huis dienden te verlaten. Ze deden dan weer een beroep op Alkiliç om uitstel te regelen.

De goodwill die Alkiliç in die periode opbouwde binnen de talrijke geledingen van de hele Turkse gemeenschap hielp hem toen hij ruim tien jaar geleden de zakenwereld instapte met een tolk- advies- en bemiddelingsbureau. Hij stortte zich op de reiswereld en begon chartervluchten naar Turkije te regelen. Mede daardoor daalden de vliegtarieven naar Turkije met meer dan 50 procent.

De Golfoorlog maakte hem duidelijk hoe kwetsbaar de reissector is. Hij begon zijn activiteiten uit te breiden, onder andere met makelaardij en im- en export. Verder staat hij andere Turken bij, als ze proberen een zaak op te zetten. Alkiliç roemt de saamhorigheid binnen de Turkse gemeenschap in Nederland, die het mensen mogelijk maakt om zonder kredieten van een bank een zaak op te zetten. Volgens hem begint het overgrote gedeelte van de Turkse ondernemers zonder enig bankkrediet. Het sleutelbegrip onder Turken is volgens hem vertrouwen.

Alkiliç is een vooraanstaand lid van de mystiek aangelegde Süleymanli-gemeenschap, die via de Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN) 36 moskeeën in Nederland beheert. De SICN is binnen de Turkse gemeenschap de op twee na grootste moskee-organisatie, na de door de Turkse overheid beheerde Diyanet en de fundamentalistische organisatie Milli Görüü.

Alkiliç reageerde waardig op de voor hem teleurstellende ontwikkelingen rondom de Julianakerk: “Alles komt komt van God, ook dit zal wel zijn nut hebben”. Wel heeft hij een vervelende smaak overgehouden aan de ophef die is ontstaan over de voorgenomen transactie. Hij heeft zich geërgerd aan de berichtgeving daarover in een deel van de media, met name de Haagse Courant die zijn lezers in staat stelde via internet en een stembus op het Spui hun mening te geven over de plannen rondom de Julianakerk. Alkiliç zegt niet te kunnen aanzien hoe het mooie, maar sinds vier jaar ongebruikte kerkgebouw staat te verpieteren. Hij vindt het niet meer dan normaal dat in een wijk, die overwegend islamitisch is geworden, een leegstaande kerk zijn oude functie van godshuis weer terugkrijgt, zij het in dienst van een andere religie. Hij heeft die gedachte de afgelopen week onvoldoende teruggevonden in de media.

De scriba van de Hervormde Kerk stelde, na de eerste berichten over de transactie, “over Turkse onderhandelingsgewoonten” waardoor het nog niet mogelijk zou zijn geweest het voorlopig koopcontract te ondertekenen. Volgens Alkiliç was hun enige eis geweest dat het contract een ontbindende factor zou bevatten voor het geval de financiering niet rond zou komen. Deze afspraak is volgens hem heel gebruikelijk in de cultuur van de Nederlandse makelaardij. Volgens alle - ook concurrerende - Haagse moslimorganisaties is de SICN een zeer betrouwbare onderhandelingspartner. Over de vraag of de Hervormde Kerk eveneens een betrouwbare onderhandelingspartner is, laat Alkiliç zich niet uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden